Magazin

Când se beau cele 40 de pahare și ce reprezintă această rânduire

Tradiția celor 40 de pahare este una veche la români, dar care încă se mai respectă. Îndeosebi bărbații apreciază acest obicei străvechi de a bea 40 de pahare de vin care simbolizează puterea și vigoarea.

Când se beau cele 40 de pahare

Cele 40 de pahare se beau în ziua celor 40 de mucenici care sunt prăznuiți de Biserica Ortodoxă în fiecare an pe data de 9 martie. Mucenicii erau soldații creștini aflați în slujba împăratului roman, prigonitor al creștinilor. Pentru că nu au vrut să se închine idolilor, au fost întemnițați timp de 8 zile, bătuți cu pietre și condamnați la moarte prin înghețare în lacul Sevastiei.

De aici a pornit tradiția ca în ziua celor 40 de mucenici, bărbații să bea 40 de pahare cu vin, care reprezintă sângele vărsat de mucenici. Cine nu poate să bea 40 de pahare, poate doar să guste vin, sau să fie stropiți cu vin pentru a avea putere de muncă.

Se fac colaci în formă de 8 și se numesc mucenici sau sfințișori

Tot în ziua celor 40 de mucenici, în unele zone ale țării, gospodinele fac niște colaci în formă de 8 pe care îi numesc Sfinți, Mucenici sau Brădoși.

Mucenicii sunt copți din aluat de cozonac și sunt unși cu miere și nucă. Ei se fac diferit în funcție de fiecare regiune a țării. De exemplu, în Dobrogea se păstrează aceeași formă antropomorfică, dar mucenicii sunt mai mici și sunt fierți în apă cu zahăr, cu scorțișoară și nucă. Ei simbolizează lacul în care au fost aruncați Sfinții Mucenici.

În Muntenia, pe lângă brădoșii obișnuiți, se face o Uitata pentru morți, un mucenic mai mare, dar orb, pe care copii îl joacă în jurul focului și care este dedicat celor morți care pe timpul anului au fost uitați.

Tradiția populară spune că în ziua Sfinților Mucenici se încheie zilele babelor, zile capricioase când iarna se îngână cu primăvara. Zilele calde sunt considerate zilele Moșilor. Încă există oameni care, în zilele acestea fac ritualuri de alungare a gerului. Iată câteva exemple: jocul copiilor peste foc, lovirea pământului cu bâte sau maiuri, rostind descântece, pentru ca să iasă căldura și să alunge gerul.

În ziua celor 40 de mucenici, la sate se făcea curățenie în gospodării, se curățau copacii, iar vreascurile erau arse cu jar adus din casă, asta pentru că se credea că astfel se va duce și afară căldura din casă.

 

Comments are closed.