Știri

Caniculă Cod portocaliu în cinci județe! Restul țării este sub Cod galben

Val de căldură peste România. Este alertă cod portocaliu de caniculă și disconfort termic accentuat în cinci județe din țară, dar meteorologii au emis și un cod galben valabil pentru cea mai mare parte din țară. Va fi o zi extrem de caldă, așa cum au și anunțat încă de ieri, specialiștii ANM.

Cod portocaliu de caniculă în cinci județe

Meteorologii au emis miercuri, 14 iulie, la ora 10.00 un cod portocaliu de caniculă și disconfort termic accentuat. Sunt vizate județele Satu Mare, Bihor, Arad, Timiș și Caraș-Severin. Aici vremea va fi caniculară și disconfortul termic accentuat. Temperaturile maxime vor fi de 36-39 de grade, iar noaptea valorile termice nu vor coborî sub 22-20 de grade.

Codul portocaliu este valabil miercuri, 14 iulie.

Este în vigoare și un cod galben: val de căldură, disconfort termic ridicat și caniculă.  Codul galben este valabil miercuri și joi, respectiv 14-15 iulie.

Valul de căldură va persista, local va fi caniculă, iar disconfortul termic va fi ridicat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități în cea mai mare parte a țării.

Specialiștii ANM anunță că începând din după-amiaza zilei de joi, 15 iulie, în jumătatea de vest a țării instabilitatea atmosferică se va accentua.

Ne putem aștepta și la un cod roșu de caniculă, după cum a spus directorul ANM, Elena Mateescu într-un interviu acordat marți, 13 iulie, la Antena 3.

Directorul ANM: cele mai ridicate valori istorice ale unei zile de 14

Miercuri, 14 iulie, va fi cea mai călduroasă zi de până acum, ceea ce înseamnă că ne apropiem de cele mai ridicate valori istorice ale unei zile de 14.

Putem confirma că va fi cea mai călduroasă zi de până în prezent. Ne aşteptăm la valori de 39 de grade Celsius în vestul ţării, izolat chiar 40 de grade Celsius. Vom face analiza mâine, şi dacă ne apropiem de cele mai ridicate valori istorice ale unei zile de 14 iulie, cu siguranţă nu trebuie să excludem un posibil COD ROŞU. În acest moment, analiza arată această situaţie, dar mâine vom reanaliza şi vom reactualiza prognoza, a declarat marți, 13 iulie, directorul ANM.

Este posibil ca în cursul zilei de astăzi să mai fie emise și alte atenționări ANM, în funcție de evoluția termică.

Comments are closed.