Știri

Canicula lovește din nou! Temperaturi de peste 40 de grade la soare

Vremea este din ce în ce mai călduroasă, așa cum a fost toată luna iulie. Se pare că nu va fi mai bine nici în luna august, pentru că sunt anunțate temperaturi extrem de ridicate multe zile de acum. Specialiștii ANM au transmis o avertizare de cod galben pentru aproape toată țara.

Caniculă în 34 de județe

Vremea a luat-o razna în toată țara. Majoritatea regiunilor din România sunt vizate de caniculă pentru următoarele zile. Dacă până acum am avut temperaturi de peste 30 de grade celsius, se pare că termometrele vor indica la umbră chiar și peste 40 de grade, ceea ce înseamnă că la soare va fi mult mai cald.

Meteorologii atrag însă atenția că temperaturile resimțite vor fi cu mult peste cele înregistrate de termometre, iar canicula va ține până în prima zi din luna august. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală va atinge și chiar va depăși cu mult pragul critic de 80 de unități.

Potrivit ANM, sunt vizate județele: Satu Mare, Maramureș, Bihor, Sălaj, Cluj, Bistrița-Năsăud, Mureș, Sibiu, Alba, Hunedoara, Arad, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți, Gorj, Vâlcea, Dolj, Olt, Argeș, Teleorman, Dâmbovița, Giurgiu, Prahova, Călărași, Ialomița, Buzău, Constanța, Tulcea, Brăila, Galați, Vrancea, Bacău, Vaslui și Iași.

Specialiștii spun că va fi extrem de cald și în timpul nopții. Vor fi nopți tropicale, pentru că temperaturile nu vor coborî sub 20 de grade, iar valul de căldură va fi resimțit pe tot parcursul acestor zile. Mai ales acolo unde valorile de temperatură măsurate în condiții standard depășesc 37-38 de grade, cu siguranță temperaturile resimțite vor fi unele semnificative.

Pe litoral, vremea va fi la fel de greu de suportat. Elena Mateescu, director ANM, spune că este cea mai călduroasă săptămână din această vară și că trebuie să fim atenți la cum ne expunem la soare, pentru că razele UV sunt extrem de puternice și este periculos dacă nu ne protejăm.

„Atenție la indicele UV, la expunerea la soare în orele amiezii, când se înregistrează căldură maximă, și nu în ultimul rând atenție la modul cum ne hidratăm”, subliniază meteorologul.

Comments are closed.