Știri

Capitala, la un pas de carantină. Ce măsuri suplimentare au fost adoptate până atunci

Pandemia continuă să fie o amenințare și se pare că semne lebune nu prea există și șansele să scăpăm de pandemie curând sunt destul de mici. Situația se complică în anumite zone, unde rata de incidență crește considerabil. Capitala riscă să fie și ea carantinată, numărul de cazuri fiind aproape de limită. De altfel, ministerul Sănătății vrea să schimbe criteriile pentru intrarea localităților în carantină.

Carantină în București

Pe 21 martie s-a desfășurat ședința extraordinară a Comitetului Municipiului București pentru Situații de Urgență, unde s-au adoptat mai multe măsuri se prevenire a răspândirii virusului în București, după ce rata de incidență a ajuns la 5,33 pe mia de locuitori.

Astfel, au fost adoptate mai multe măsuri, printre care închiderea barurilor, a restaurantelor sau cinematografelor. Pe terease, bucureștenii încă pot ieși, dar doar acolo unde aceste spații sunt amenajate așa cum trebuie. Este interzisă și activitatea cu publicul a operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc, cu excepția desfășurării activității de comercializare a biletelor de tip LOTO, pariuri și loz, cu respectarea măsurilor de protecție sanitară.

La școală merg doar elevii din anii terminali și toți preșcolarii și elevii din învățământul primar. În rest, toți fac ore în mediul online.

În acest context, prefectul Capitalei, Alin Stoica, a afirmat că este “foarte posibil” să se ia decizia carantinării Bucureştiului în cazul în care indicele de infectare cu noul coronavirus trece de 6 cazuri la mia de locuitori. Mai mult, în această perioadă se intensifică controalele echipelor formate din polițiști, jandarmi, inspectori DSP și ITM, pentru a găsi o modalitate de a ține lucrurile sub control.

Ministerul Sănătății vrea să schimbe criteriile pentru carantină

Ministerul Sănătății vrea să schimbe criteriile pentru intrarea localităților în carantină, după ce mai multe studii au arătat că testarea este importantă în ceea ce privește stabilirea ratei de incidență. Ideea este că acolo unde se testează puțin, și rata de incidență este mică, ceea ce nu reprezintă tocmai situația reală dintr-o zonă.
Astfel, ministerul va avea o ședință azi alături de cei de la DSP și INSP, unde vor stabili mai multe criterii noi de impunere a carantinei.

„Ce vrem să discutăm este ca această grilă de carantinare, sau punctaj de carantinare, să fie făcută corect, fără echivoc, să ia în calcul niște indicatori care chiar să aibă impact asupra deciziei. De exemplu, există un indicator al saturației, al încărcării secțiilor de terapie intensivă, care are un punctaj destul de mic. Aici, dacă vezi că ai 1400 locuri de terapie și o mare parte sunt ocupate, e un moment de alarmă total”, a spus Andreea Moldovan, secretar de stat în ministerul Sănătății.

Comments are closed.