Știri

Cât mai cresc prețurile alimentelor. Nu sunt vești bune: Banca Mondială a făcut anunțul și despre prețul energiei

Valul de scumpiri se resimte în buzunarul românilor, mai ales că vizează alimentele de bază și utilitățile. Este o situație care nu-i afectează doar pe români și despre care toată lumea vrea să știe când se va termina. În țara noastră, Guvernul a pregătit un pachet de măsuri sociale pentru a veni în sprijinul celor care se descurcă tot mai greu din cauza scumpirilor. Iată ce spune Banca Mondială despre prețurile alimentelor.

Cât va rămâne ridicat prețul alimentelor de bază

Banca Mondială estimează că prețurile alimentelor de bază, care au crescut semnificativ odată cu izbucnirea războiului din Ucraina, ar putea rămâne la un nivel ridicat în anii următori. Potrivit unui raport întocmit de Banca Mondială, la nivel global, este vorba de cel mai mare şoc asupra produselor de bază pe care l-am cunoscut după anii 1970, preţurile se vor menţine la niveluri istorice până la sfârşitul anului 2024.

Războiul din Ucraina a provocat un şoc major pe pieţele produselor de bază şi a modificat fizionomia schimburilor, a producţiei şi a consumului la nivel mondial, arată Banca Mondială într-un raport publicat astăzi, potrivit AFP.

Vicepreşedintele Băncii Mondiale, Indermit Gill, susține că acest şoc este agravat de recrudescenţa restricţiilor pentru comerţul cu produse alimentare, carburant şi îngrăşăminte.

Creștere de peste 50% la energie

Din nefericire se anunță o nouă creștere și la energie. Banca Mondială vorbește în raportul său, publicat marți, 26 aprilie, despre o creştere de peste 50% în 2022, urmată de o scădere în 2023 şi 2024.

În același timp, pentru produsele non-energetice, precum cele agricole şi metalele, Banca Mondială prognozează o creştere de peste 20% în 2022 şi scăderi pe parcursul următorilor ani.

Ce ar putea determina noi creșteri la prețurile alimentelor de bază

Cu toate acestea, preţurile produselor de bază ar urma să rămână cu mult peste media din ultimii cinci ani şi, în cazul unui război prelungit sau al unor noi sancţiuni împotriva Rusiei, ar putea deveni şi mai ridicate şi mai volatile decât se preconizează în prezent, anunță Banca Mondială.

Precizăm faptul că în contextul valului de scumpiri, Guvernul României a adoptat un pachet de măsuri sociale menite să vină în sprijinul populației cu venituri mici. Este vorba despre măsuri care vor intra în vigoare în perioada următoare.

Comments are closed.