Știri

Cât va ajunge ROBOR la 3 luni până la toamnă. Ce ar trebui să facă românii cu credite în lei

Analiștii economici fac previziuni sumbre cu privire la indicele în funcție de care sunt calculate costurile creditelor în lei cu dobândă variabilă, luate înainte de 2019. ROBOR la 3 luni a atins un record istoric și pare că nu se oprește aici. Iată ce spun specialiștii despre creșterea acestui indice și ce trebuie să știe românii cu credite.

Cât va mai crește indicele ROBOR la 3 luni

Indicele ROBOR la 3 luni este cel în funcție de care se calculează costul creditelor de consum în lei, cu dobândă variabilă, luate înainte de luna mai a anului 2019. ROBOR se menține la valori istorice. Potrivit datelor BNR, indicele ROBOR la trei luni a stagnat luni, 18 aprilie, la 4,70%, valoare înregistrată și joia și vinerea trecută.

De asemenea, Institutul Național de Statistică arată că la începutul lunii martie, indicele în funcție de care sunt calculate costurile creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă era cotat la 4,25%.

Potrivit analiștilor economici, până la toamnă, indicele ROBOR va ajunge la 6%. Precizăm faptul că Banca Națională a României a anunţat că inflaţia va depăşi 11 procente până în luna iunie a acestui an. În mai, BNR se va afla în fața unei noi decizii de a majora dobânda-cheie, ceea ce se traduce prin rate mai mari pentru români.

În aceste condiții, specialiștii vorbesc despre o singură soluție și anume refinanțarea creditelor. Ministrul Finanțelor a anunțat că nu ia în calcul amânarea ratelor.

Valorile extreme ale indicelui ROBOR 3M în perioada 8 aprilie 2021 – 18 aprilie 2022

Iată care sunt valorile extreme ale indicelui ROBOR la 3 luni în perioada 8 aprilie 2021- 18 aprilie 2022: valoarea maximă: 4.71 % (12 aprilie 2022), valoarea minimă: 1.49 % (7 iunie 2021).

ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata de dobândă la care o bancă împrumută lichiditate altor bănci. Indicele ROBOR se calculează zilnic și are că referintă media aritmetică a cotațiilor de dobândă utilizate de zece bănci selectate de BNR.

Reamintim faptul că Banca Națională a decis majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 3% pe an, de la 2,5% pe an, începând cu data de 6 aprilie 2022, şi păstrarea controlului ferm asupra lichidităţii de pe piaţa monetară.

Comments are closed.