Știri

Cât valorează ajutorul de înmormântare în 2021. Schimbări importante pentru români

Ajutorul de înmormântare este o sumă importantă de bani care i se cuvine unei persoane după ce a plecat dintre noi. Acești bani merg către familia acesteia: soțul supraviețuitor, copilul, părintele, tutorele, curatorul, moștenitorul în condițiile dreptului comun sau în lipsa acestora, orice altă persoană care dovedește cu acte că a suportat cheltuielile ocazionate de deces.

Se pare că acest ajutor a suferit anumite schimbări anul acesta și suma a fost redusă în anumite cazuri. Vezi la ce sume a ajuns ajutorul de deces în 2021.

Ajutorul de înmormântare a fost redus

Ajutorul de înmormântare se oferă apropiaților unei persoane care a decedat, în funcție de mai multe criterii. Mai exact, suma revine unei persoane asigurate în sistemul public de pensii- salariații, în principal – sau în cazul decesului unui pensionar.

Acest ajutor a fost redus anul acesta, potrivit Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021 nr. 16/2021, care spune că acest ajutor trebuie să fie egal cu  câștigul salarial mediu brut. Având în vedere că și acesta a scăzut, la fel se va întâmpla și cu ajutorul.


Shakira i-a dat fatala lui Pique. Nimeni nu se astepta sa se razbuna așa>>>>

Legea se va aplica din data de 12 martie. Până pe 11 martie, inclusiv, ajutorul costă 5.429 lei, cât a fost pe parcursul anului 2020. De pe 12 martie, suma va ajunge la valoarea de  5.380 de lei lei, respectiv cu o reducere de fic 49 de lei.

Ajutorul de înmormântare pentru persoanele neasigurate

În cazul în care vorbim despre o persoană care nu are propria asigurare, ci este membru de familie al unei persoane asigurate sau al unui pensionar, ajutorul de deces va fi din data de 12 martie 2021 de 2.690 de lei. Înainte, suma era de 2.715 lei, ceea ce înseamnă că scăderea este de 25 de lei.

”Cuantumul ajutorului de deces se stabilește anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat și nu poate fi mai mic decât valoarea câștigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat”, se afirmă în actul normativ.

Cea care poate solicita banii de la stat este persoana care poate demonstra că a suportat cheltuielile de înmormântare. Dovada se face pe baza bonurilor, a chitanțelor cu cele achiziționate pentru deces.

Comments are closed.