Știri

Câte zile libere legale sunt în 2022. Multe dintre ele pică în weekend

Câte zile libere legale sunt în 2022. Calendarul zilelor libere din 2022 nu este foarte diferit de cel din 2021, dacă este să judecăm după numărul zilelor care sunt libere de la stat și cad în timpul weekendul. Românii au mai multe sărbători legale decât englezii și germanii.

Zile libere legale în 2022

Primele sărbători din 2022 pică în zile de weekend. Din totalul de 15 zile libere legale, în 2022 doar 9 dintre ele vor pica în timpul săptămânii. Trebuie să știți că Paștele și Rusaliile au câte două zile libere, dintre care prima este duminica.

Nu este exclus ca Guvernul să mai stabilească și alte zile libere, pentru a crea punți între sărbători legale și weekend.

15 zile libere legale în 2022

1 şi 2 ianuarie (prima şi a doua zi de Anul Nou) – sâmbătă şi duminică;
24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române) – luni;
22 aprilie (Vinerea Mare):
24 şi 25 aprilie (Paştele ortodox) – duminică şi luni;
1 mai (Ziua Muncii) – duminică;
1 iunie (Ziua Copilului) – miercuri:
12 şi 13 iunie (prima şi a doua zi de Rusalii) – duminică şi luni;
15 august (Adormirea Maicii Domnului) – luni;
30 noiembrie (Sfântul Andrei) – miercuri;
1 decembrie (Ziua Naţională a României) – joi; 25 şi 26 decembrie (prima şi a doua zi de Crăciun) – duminică şi luni.

Două zile libere pentru persoanele care aparțin altor culte religioase

Persoanele care aparţin altor culte religioase legale decât cele creştine beneficiază de două zile pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale.

Facem mențiunea că până la data de 15 ianuarie a fiecărui an, se stabilesc prin hotărâre a Guvernului, pentru personalul din sistemul bugetar, zilele lucrătoare pentru care se acordă zile libere, zile care precedă şi/ sau care succedă zilelor de sărbătoare legală în care nu se lucrează, precum şi zilele în care se recuperează orele de muncă neefectuate, prevede Codul Muncii.

În 2021 8 dintre cele 15 zile libere legal au picat în weekend. Potrivit prevederilor legale în vigoare, angajaţii care lucrează în zilele declarate libere legale, vor fi plătiți dublu în ziua lucrată.

Comments are closed.