Știri

Câte zile libere vom avea anul acesta, de Sfânta Maria. Nu sunt vești bune!

Vești proaste pentru românii care și-au făcut planuri de vacanță cu prilejul sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, zi liberă de la Guvern. Anul acesta, marea sărbătoare, marcată în Calendarul Ortodox cu o cruce roșie, pică în zi de duminică, adică weekend, când oricum cei mai mulți dintre români sunt liberi.

Zile libere de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, în 2021

Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului face parte din sărbătorile legale, când statul acordă românilor zi liberă de la muncă. În 2021, marea sărbătorea cu dată fixă, respectiv 15 august, pică într-o zi de duminică, zi în care oricum cei mai mulți dintre români sunt liberi.

Evident, exista posibilitatea ca statul să acorde ziua de luni liberă, ca să se facă puntea cu weekendul. Cum nu sunt informații despre această posibilitate, cel mai probabil, anul acesta vom rămâne fără ziua liberă de Sfânta Maria.

În foarte multe localități din țară, pe 15 august se face hramul bisericii. Opt mănăstiri din țara noastră au hramul Adormirea Maicii Domnului. E rost de pelerinaje în toată țara.

Semnificația sărbătorii Adormirea Maicii Domnului

Adormirea Maicii Domnului este o sărbătoare ortodoxă și catolică celebrată pe 15 august, în care se comemorează trecerea Fecioarei Maria din această lume.

Potrivit scrierilor apocrife despre Adormirea Maicii Domnului, Fecioara Maria și-a trăit ultimii ani pe pământ la Efes, alături de Ioan Evanghelistul. Ea nu a gustat niciodată moartea, ci pur și simplu a adormit, ca toți oamenii, curând după aceea fiind ridicată cu trup și suflet la ceruri (exact ca Isus din Nazaret). Cei care au fost martorii acestui miracol au fost ucenicii lui Isus și prietenii Sf. Maria.

Sărbători legale în 2021

În 2021, opt dintre sărbătorile legale pică în zilele de weekend. Până la finalul anului mai sunt două zile libere legal, care pică în timpul săptămânii. Este vorba despre sărbătoarea Sfântului Andrei, de pe 30 noiembrie, în zi de marți și 1 decembrie, miercuri, când sărbătorim Ziua Națională a României.

În țara noastră, în afara sărbătorilor de duminică, sunt 11 zile libere consacrate prin lege. România se numără printre statele cu cele mai puține zile declarate legal nelucrătoare.

Comments are closed.