Știri Sănătate

Ce beneficii are Aloe Vera. Planta cu cele mai multe proprietăți

Cu toții am auzit cel puțin o dată de planta aloe vera, despre care se spune că face minuni în multe situații. Este o plantă folosită pentru diferite afecțiuni, pe care toți ar trebui să o avem în casă. Aflați toate beneficiile acesteia, dar și care sunt minusurile ei.

Aloe Vera, o plantă-minune

Aloe Vera este una dintre cele mai renumite plante. Este atât un ornament perfect pentru casă, dar și un medicament natural universal, cum îl numesc mulți. Este recomandat de specialiști, având în vedere că are multe beneficii.

Aloe Vera are o mulțime de nutrienți, cum ar fi:

  • vitamine: A, C, E, acid folic și vitaminele din complexul B;
  • minerale: calciu, sodiu, seleniu, magneziu, mangan, potasiu, cupru, zinc și fier;
  • enzime, printre care și Bradikinină cu rol antiinflamator;
  • antrachinone, compuși cu efect laxativ;
  • zaharuri (monozaharide și polizaharide);
  • polifenoli (substanțe cu rol antioxidant);
  • acizi grași;
  • acid salicilic;
  • aminoacizi esențiali;
  • saponine, substanțe cu proprietăți antiseptice și de curățare.

Această plantă prezintă numeroase proprietăți terapeutice: antiinflamatorii, analgezice, antiseptice, antioxidante și antibacteriene. Medicii spun că aceasta calmează arsurile la stomac și chiar ne ajută să scăpăm de starea de vomă.

Mai mult, gelul de Aloe Vera este bogat în elemente nutritive, fiind un bun cicatrizant și calmant. Este recomandat împotriva arsurilor și a înțepăturilor de insecte, dar și pentru ten, hidratând pielea sensibilă. Este bun și pentru tratarea unor forme de psoriazis.

Printre indiicaţiile terapeutice ale Aloe Vera se numără şi tratarea eczemelor, a afecţiunilor datorate de reumatism, poliartrită reumatoidă, diabet, hiperglicemie, hipoglicemie, gastrită, rinite, oboseală, insomnii, afecţiuni ale ochilor: glaucom, cataractă, hepatita A, B, C.

Persoanele care au astm pot profita și ele de proprietățile acestei plante. Dacă ai această afecțiune și o criză de tuse, aplică pe piept o compresă înmuiată în suc de Aloe Vera pentru obținerea unui efect calmant.

Efecte secundare aloe vera

Ca orice alt medicament, aloe vera are și minusuri. Studiile au arătat că administrarea pe termen lung a suplimentelor cu aloe pot duce la o scădere a glicemiei. Mai mult, dacă nu administrăm planta așa cum trebuie, pot apărea sângerări, motiv pentru care trebuie să apelăm la ajutorul medicului înainte de a lua vreun medicament pe bază de aloe.

Aloe vera ar trebui evitată şi dacă suferiţi de dureri abdominale severe, apendicită, obstrucţie intestinală şi probleme hepatice. Pielea ar putea avea și ea de suferit dacă primește prea multă cremă pe bază de aloe și pot apărea mâncărimi, usturimi.

Comments are closed.