Magazin

Ce este masoneria și care sunt cele 33 de grade masonice

Masoneria sau Francmasoneria ca instituție este un ordin inițiatic ai cărui membri sunt înfrățiți prin idealuri comune morale, spirituale și sociale, prin inițierea conformă unui ritual comun, prin jurământul depus pe una din cărțile sfinte ale marilor religii. Există 33 de grade masonice.

Ce este masoneria și câte grade masonice există

Cuvintele francmason, francmasonerie reprezintă forma românească a cuvintelor free mason (limba engleză), franc maçon (limba franceză) sau frei Maurer (limba germană) care înseamnă “liber zidar”. Acesta din urmă constituie o moştenire a uneia din rădăcinile francmasoneriei: breasla zidarilor care clădeau biserici, bazilici şi catedrale în Evul Mediu.

„Toate domurile şi catedralele artei gotice europene au fost ridicate de francmasoni“, după cum se specifică pe site-ul Lojei Naţionale.

Denumirile de mason și masonerie apar pentru prima dată în jurul anului 600, pe șantierul Bisericii Canterbury , aflat sub conducerea legendarului călugăr Austin.

Prima încercare de a defini Masoneria se află în celebrele manuscrise “Vechile îndatoriri”, cunoscute în istorie cu numele de Regius și Cooke.

 33 de grade masonice și două Loje

Sunt 33 de grade masonice și două loje: Loja simbolică cu Lojile Albastre și Loja Perfecțiunii care conține gradele înalte. Cele mai mari grade sunt în Loja numărul 33. Există anumite condiții pentru a obține cele mai mari grade. De exemplu, pentru gradul al 32-lea, un francmason trebuie să fie maestru mason timp de cel puțin 14 ani, sa fie ales maestru al Lojii și trebuie să fi servit Consiliul Suprem cu satisfacție.

Lojă Simbolică (Loji Albastre):

1. Ucenic

2. Calfă

3. Maestru

Loja Perfecțiunii (Gradele Înalte):

4. Maestru al Secretului

5. Maestru Perfect

6. Secretar Intim

7. Magistrat și Judecator

8. Intendent al Clădirii

9. Maestru Ales al Celor Nouă

10. Ilustru Ales al Celor Cincisprezece

11. Sublim Cavaler Ales (Prinț Ameth)

12. Mare Maestru Arhitect

13. Cavaler al Arcului Regal al lui Solomon

14. Mare Ales

15. Mason Sublim și Perfect Capitul Rozacruce:

16. Cavaler al Orientului sau al Spadei

17. Prinț al Ierusalimului

18. Cavaler al Orientului și Occidentului

19. Cavaler Rozacruce Consiliul Kadoshilor:

20. Mare Pontif

21. Mare Maestru al Tuturor Lojilor Simbolice

22. Patriarh Noahit

23. Prinț al Libanului

24. Șef al Tabernacolului

25. Prinț al Tabernacolului

26. Cavaler al Șarpelui de Bronz

27. Prinț al Îndurării

28. Cavaler Comandant al Templului

29. Cavaler al Soarelui

30. Mare Cavaler Scoțian al Sf.Andrei

31. Cavaler Kadosh Consistoriul:

31. Mare Inspector Inchizitor Comandor

32. Sublim Prinț al Secretului Regal și Mare Suveran

Părintele masoneriei din România

Părintele masoneriei din România a fost Constantin Moroiu. El şi-a iniţiat fiicele la Mangalia. Maria şi Elena, cele două fiice ale acestuia, au fost primele femei mason din România. Constantin Moroiu este considerat părintele primei Mari Loji din ţara noastră. Inițial el a stat în Constanța, după care s-a mutat în Mangalia.

Regimul comunist din România a incriminat mişcarea masonică din ţara noastră. Mulţi masoni români au sfârşit prin a fi deportaţi în Bărăgan. Regimul comunist a încercat să destrame Marea Lojă din România.

Comments are closed.