Magazin

Ce este podcast-ul și care este istoria lui. Multe vedete din România și-au făcut

Podcast-ul este la mare căutare acum în România, unde tot mai multe persoane publice au devenit interesate de această găselniță a secolului XXI. Grație tehnologiei și internetului, radioul s-a reinventat și poartă numele de podcast.

Istoria podcast-ului în lume

Pentru prima dată, podcast-ul a apărut în Statele Unite ale Americii, în anul 2005. Încet, încet a căpătat popularitate, mai ales în ultimii ani.

Termenul „podcast” este o combinație între iPod, lectorul portabil de muzică portabilă Apple Computer, și casting, transmisie.

Podcasting-ul a apărut după anul 2005, când cea mai nouă versiune iTunes de la Apple, a început să suporte acest mediu. La început erau înregistrări ale discuțiilor dintre doi sau mai mulți oameni, iar acum ele includ și opinii, expertize și chiar muzică, sau actorie.

Diferența dintre podcast și emisiunile radio este că primul poate fi ascultat oricând și oriunde, ba mai mult poate fi și vizualizat, pentru că cei mai mulți fac și video. Podcast-ul este o metodă audio/video de informare sau distracție, care de relativ puțin timp a devenit cunoscut și în România.

Podcast-ul a devenit atât de popular pentru că este ușor accesibil. Sunt două metode de a audia un poscast – online sau prin descărcare pe computer sau pe telefonul mobil.

Vedete din România care au și-au făcut podcast

În ultimul timp, și în România au început să apară tot mai multe podcasturi pe diferite domenii de activitate, începând cu divertisment, educație, marketing, psihologie, banking și lista continuă.

Podcast poate fi folosit pentru notebook sau PC, dar este destinat și dispozitivelor portabile ca iPhone, iPod, mp3 player. Funcționează cu ajutorul unui software specializat care sincronizează conținutul de pe internet cu cititorul de podcast care conține un software de sincronizare.

În țara noastră, un procent mare de ascultători (40 %) nu folosesc o aplicație pentru a asculta un podcast, ci fac asta direct din browserul web.

George Buhnici, Cosmin Nedelcu, Mihai Morar, Andi Moisescu, Cătălin Măruță și Laura Giurcanu sunt doar câteva dintre persoanele publice din România care au început această activitate.

Buhnici a fost printre primii care au făcut asta în România. De-a lungul timpului a avut invitați unul și unul. Podcast-ul lui George Buhnici se numește IGDLCC – informații gratuite despre lucruri care costă.

Podcastul lui Cosmin Nedelcu se numește M.C.N Podcast. Câțiva dintre invitații de până acum ai comediantului au fost: Adelin Petrișor, Delia, Cabral Ibacka, Mihai Bendeac.

Mihai Morar a dat drumul la podcast în ianuarie 2021. Până acum, cel mai vizualizat podcast al lui a fost cel în care a avut-o invitată pe Adela Popescu.

Podcastul lui Andi Moisescu a avut până acum zeci de invitați de primă mână. Unul dintre podcast-urile lui cu cele mai multe vizualizări este cel în care a stat de vorbă cu Simona Halep.

Recent, Cătălin Măruță a anunțat că își face podcast. Prezentatorul TV pregătește mari surprize în Acasă la Măruță – podcast.

Comments are closed.