Magazin

Ce înseamnă că “te trage curentul”. Cât este mit și cât realitate

Ce înseamnă că te trage curentul. Cât este mit din asta și cât realitate. Este o expresie des întâlnită la români și face referire la curenții de aer și la senzația de frig pe care o provoacă aceștia. Avem câteva explicații din partea medicilor.

Nu există “m-a tras curentul”

Potrivit medicului Mihai Craium, nu există – ne trage curentul. Acesta este doar un mit înrădăcinat în credința populară, care nu are nicio acoperire în plan real. Curenții nu produc nici răceli, nici otite, nici pneumonii. Microbii sunt cei care produc aceste boli.

“Este un mit din cultura românească și care nu este bazat pe absolut nimic. Curentul, într-adevăr, dacă ai sinuzită, dar vorbim despre cazuri foarte rare, e neplăcut să stai în aer rece care se mișcă cu viteză, dar pentru tot restul populației, aerul care se mișcă este extrem, extrem de sănătos în perioada asta”, a explicat Răzvan Cherecheș, expert în sănătate publică.

Curentul – pericolul dintre ușă și geam

Curentul este de fapt o variație de temperatură ce produce o mișcare a maselor de aer cu o anumită viteză. Acest curent de aer, când ajunge la suprafața organismului, indiferent dacă este cald sau rece, declanșează fenomenul de convecție, adică schimbul de temperatură între 2 corpuri sau 2 medii diferite.

M-a tras curentul la măsea – poate ați auzit asta măcar o dată, sau poate chiar voi ați spus asta. Totuși, principala cauză a durerii nu este, nici pe departe, aerul rece, ci mai degrabă o infecţie netratată, o carie profundă, o inflamaţie a nervului dentar sau erodarea smalţului dentar, care expune dentina şi favorizează sensibilitatea dentară.

“La mijloc este vorba despre o durere care oricum ar fi apărut la un moment dat. Expunerea la frig sau la curenţi de aer nu face decât ca aceasta să apară mai devreme şi la o intensitate mai mare”, explică medicul stomatolog Ionuţ Leahu.

Durerea de șale (spate) – , „statul în curent” e diagnosticul pe care mulţi români şi-l pun, fără să se gândească că poate de vină ar fi colica renală, hernia de disc, spondiloza, sciatica sau altă afecţiune de tip medical.

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *