Știri Sănătate

Cât de periculos poate fi sucul de lămâie. Mihaela Bilic explică fenomenul numit Dermatita Margherita

E bine cunoscut faptul că soarele nu este foarte prietenos cu pielea noastră, dar iată că există cazuri în care este un pericol real și ne poate provoca arsuri grave care trec în câteva săptămâni. Se numește Dermatita Margherita și este un fenomen frecvent care apare în special la persoanele care se întorc din vacanțe petrecute la soare.

Medicul Mihaela Bilic explică ce este Dermatita Margherita

Potrivit Mihaelei Bilic, Dermatita Margherita este o patologie care în lumea medicală nu este recunoscută de niciun studiu. Cu toate astea, în 2017, literatura științifică a confirmat acest fenomen denumit astfel după numele unui cocktail celebru.

Concret, Dermatita Margherita apare din cauza a doi factori favorizanți: soare și lămâie. Dacă stoarceți o lămâie și apoi vă atingeți pe piele cu mâna nespălată, veți căpăta arsuri de toată frumusețea. La început pielea vă va ustura aparent fără motiv, apoi zonele respective vor deveni închise la culoare, vineții, roșii și inflamate.

Gravitatea arsurii depinde de cantitatea de substanță prezentă pe piele și de durata de expunere la soare. Pielea poate deveni roșie și iritată, iar leziunile se pot agrava în cele 2-3 zile care urmează, înainte de a se resorbi. În cazul în care apar pustule se pot prescrie creme pe bază de steroizi, antihistaminice și antiinflamatorii, spune medicul Mihaela Bilic.

Explicația vine de faptul că există anumite fructe (citrice) și legume (țelină, morcov, pătrunjel), care conțin o substanță fotosensibilă din categoria fourcoumarinelor numită psoralen. Compusul vegetal interacționează cu razele ultraviolete și devine toxic pentru piele, ca urmare poate declanșa FITO foto dermatite, avertizează medicul.

Iată cum ne putem arde pielea în vacanță, fără ca măcar să ne dăm seama ce am făcut greșit. Ca să nu pățiți asta, ideal este să vă spălați bine pe mâini ori de câte ori atingeți o lămâie.

Medicul Mihaela Bilic a făcut o postare pe Facebook în care a explicat pe larg acest fenomen, și a avut un mare impact asupra internauților. Cineva a povestit chiar că s-a ars după ce a curățat niște legume, stând în soare. Astfel s-a ars pe mâini și rănile au trecut abia după patru săptămâni.

Comments are closed.