Știri

Ce salarii au medicii din spitalele private din România în comparație cu cei care lucrează la stat

Dintotdeauna s-a vorbit despre salariile celor din sistemul medical, despre care se spune că ar fi unele destul de satisfăcătoare. Deși ne-am putea gândi că toți cei care activează în acest domeniu se bucură de venituri mari, se pare că există diferențe și aici în ceea ce privește remunerația din mediul privat și cel public. Medicii din mediul privat au un salariu mult mai mic decât cei care lucrează pentru stat.

Salariile medicilor de la stat și privat

Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP), instituţia care emite prognozele pe baza cărora guvernul îşi bugetează veniturile şi cheltuielile, a vorbit despre salariile medicilor care lucrează pentru stat, dar și despre salariile celor cate activează în mediul privat.

Conform analizelor din ultimii ani, CNSP a ajuns la concluzia că statul plătește mult mai bine decât firmele private. Specialiștii au explicat că medicii din spitalele de stat au un salariu lunar mediu brut cu circa 45% mai mare decât cel al angajaţilor din companiile private, cel puțin în 2020 și 2021.

Astfel, CNSP a previzionat un salariu mediu brut de 6.836 de lei pentru angajaţii de la stat în 2020 şi de 7.141 lei pentru 2021. Cât despre cei din mediul privat, instituția a prevăzut un salariu mediu brut de 4.715 lei pentru anul acesta şi de 5.078 de lei în 2021.

Ce factori influențează salariile medicilor

Specialiștii susțin că, la stat, salariul unui medic crește în funcție de vechime, de gradații și de  mecanismele prevăzute în Legea salarizării unitare. Anul 2020 a fost unul greu pentru sectorul privat, care a fost foarte afectat de pandemie și care s-a lovit de multe probleme ce au dus chiar la micșorarea salariilor.

Salariile medicilor din privat nu evoluează în același fel ca la competitorii de la stat, ci totul depinde de veniturile companiilor, de sursele din care acestea produc bani.

„Trebuie menţionat că mediul privat şi cel public nu funcţionează după aceleaşi principii. În sectorul public, salariile cresc proporţional cu vechimea în muncă, conform gradaţiilor şi mecanismelor prevăzute în Legea salarizării unitare. Atâta timp cât se cunosc cifrele de vechime şi creşterile menţionate în lege pentru 2021 şi 2022 pentru anumite categorii de personal, previziunea este clară, în condiţiile unui număr de salariaţi relativ constant. În egală măsură, sectorul public nu a plătit preţul pandemiei, de exemplu, nu se cunosc măsuri de imple­mentare a şomajului tehnic în acest sector“, explică Raluca Pârvu, business manager în cadrul BPI Group, companie de consultanţă în management şi resurse umane.

 

Comments are closed.