Știri Sănătate

Ce se întâmplă cu organismul nostru când trecem la ora de iarnă. Unii nu reușesc să se adapteze

Trecerea la ora de iarnă se face la finalul lunii octombrie, când ora 04.00 devine ora 03.00. Această schimbare ne aduce o oră de somn în plus dar ne și afectează organismul, după cum susțin specialiștii. Ce se întâmplă, de fapt, când se schimbă ora și de ce unii oamenii nu se pot acomoda cu asta.

Cum ne afectează schimbarea orei

Deși au fost discuții la nivel european despre renunțarea la schimbarea orei, țara noastră nu a luat nicio decizie în acest sens, ceea ce înseamnă că și anul acesta, la finele lunii octombrie, vom trece la ora de iarnă.

În noaptea de sâmbătă spre duminică, între 30 şi 31 octombrie, ceasurile se vor da cu o oră înapoi. Concret, ora 02:00 devine ora 01:00. Ziua de 30 octombrie va avea 25 de ore în loc de 24 de ore, fiind cea mai lungă zi din an.

Astfel, vom dormi mai mult cu o oră. Deși la prima vedere pare că avem motive de bucurie, iată că specialiștii susțin că suntem afectați de aceste schimbări fără să ne dăm seama.

Se pare că ne adaptăm mai greu decât am putea crede la schimbarea orei care ne aduce stări de oboseală, de nervozitate și în unele cazuri, chiar depresie.

Pentru unii oamenii, trecerea la ora de iarnă se aseamănă cu o călătorie într-o țară cu un alt fus orar. Diferența de fus orar poate veni la pachet cu insomnie, oboseală, tulburări digestive și chiar stări de confuzie.

Perturbările în organismul nostru apar atunci când dăm peste cap ritmul circadian schimbând programul de somn dar și cel în care luăm masa.

Trecerea la ora de iarnă ne perturbă somnul și din acest motiv ne trezim obosiți, avem stări de somnolență pe tot parcursul zilei, probleme de concentrare și irascibilitate.

Trecerea la ora de iarnă ne afectează apetitul

Și apetitul are de suferit odată cu trecerea la ora de iarnă. Când somnul suferă modificări, ne este perturbat, se activează hormonii ce ne dau senzația de foame și de aceea avem tendința să consumăm calorii în plus.

Potrivit unui studiu, trecerea la ora de iarnă crește nivelul de cortizol care este hormonul stresului. Este important de reținut că în cazul persoanelor cu afecţiuni cardiovasculare, organismul secretă în exces hormoni de stres, care pot creşte tensiunea şi pot favoriza apariția accidentelor vasculare cerebrale.

Depresia poate apărea din cauza faptului că se scurtează timpul în care suntem expuși la lumina naturală. Motivul ține de faptul că fără lumina naturală a soarelui, hormonul fericirii – serotonina – va fi scăzut.

Comments are closed.