Știri

Ce se întâmplă, de fapt, cu vârsta de pensionare. S-a dat legea

Guvernul României a aprobat proiectul de lege care prevede creșterea opțională a vârstei de pensionare la 70 de ani și eliminarea cumulului pensiei cu salariul la bugetari. Anunțul a fost făcut miercuri, 9 iunie 2021, de către premierul României, Florin Cîțu.

Vârsta de pensionare crește opțional până la 70 de ani

Proiectul de lege despre care a vorbit premierul Cîțu prevede că persoanele care își desfășoară activitatea în baza unui contract individual de muncă, a unui raport de serviciu sau a unui act de numire în funcție, după caz, și care îndeplinesc condițiile
de pensionare pot continua activitatea, la cerere, până la împlinirea vârstei de 70 de ani.

Cererea privind continuarea activității în condițiile de mai sus se depune la unitatea angajatoare, cu cel puțin 30 de zile calendaristice înainte de împlinirea vârstei legale de pensionare.

Reglementarea propusă nu impune restricții în ceea ce privește obținerea pensiei la împlinirea vârstei standard de pensionare, ceea ce înseamnă că cel care a ales să-și continue activitatea se poate pensiona și înainte de a împlini vârsta de 70 de ani.

Se elimină cumulul pensiei cu salariul la bugetari

Premierul Cîțu a precizat că prin acest act normativ se elimină cumulul pensiei cu salariul în sectorul bugetar și că proiectul va intra în Parlament prin procedură de urgență.

Persoanele care au deja calitatea de pensionari ai sistemului public de pensii, beneficiari ai pensiilor de serviciu sau beneficiari si sistemului pensiilor militare de stat vor avea opțiunea pentru reîncadrarea în cadrul autorităţilor, instituţiilor publice centrale şi locale sau companiilor de stat, cu condiția suspendării plății pensiei. Reîncadrarea pensionarilor se poate realiza până la împlinirea vârstei de 70 de ani.

Tot astăzi, premierul României a anunțat că de pe 12 iunie 2021 se va prelungi starea de alertă în România pentru 30 de zile. Sunt noi măsuri de relaxare a restricțiilor care îi vizează în special pe cei care organizează nunți, cumătrii și alte petreceri private.

Comments are closed.