Știri

Ce trebuie să facă românii până pe 15 octombrie. Sunt vizate 500.000 de familii

Important pentru românii care au nevoie de sprijin în sezonul rece. Mai au la dispoziție două zile să depună la Primăriile de care aparțin, documentația pentru ajutorul de încălzire. În total, la nivelul țării sunt vizate 500.000 de familii.

Ajutor pentru încălzire 2022

Data de 15 octombrie este ultima până la care românii pot cere ajutor pentru încălzire în sezonul rece. Sunt vizate persoanele care au venituri mici, vârstnicii, precum și cei care locuiesc în zone izolate. Aceștia pot beneficia de ajutor din partea statului pentru plata curentului electric, a gazelor naturale, sau a lemnelor pentru foc.

Pentru a deveni beneficiarii acestor ajutoare, trebuie să depuneți la Primăria de care aparțineți o cerere care conține 14 pagini. Acolo vă sunt solicitate date despre familie, ocupații și veniturile aferente.

Cei care depun cererea respectivă după data de 15 octombrie nu vor primi ajutor pe toată perioada sezonului rece.

Ajutoarele pentru încălzire sunt acordate în baza Legii consumatorului vulnerabil care intră în vigoare de la 1 noiembrie 2021. Aproximativ 500.000 de familii ar urma să primească cel mult 500 de lei lunar pentru plata facturilor pe perioada sezonului rece.

Foarte important de menționat este că cu cât venitul familiei care solicită ajutor este mai mare, cu atât banii din partea statului vor fi mai puțini.  Singurul caz în care statul va acoperi toată factura este pentru românii care au venituri de până la 200 de lei/lunar.

Totodată, vor fi acordate ajutoare celor care nu depășesc lunar venituri de 1.386 lei de persoană, sau 2.053 lei, de familie.

Valoarea de referinţă în funcţie de sistemul de încălzire utilizat va fi stabilită de Guvern şi nu va putea fi mai mică de: 250 lei/lună, pentru gaze naturale; 500 lei/lună, pentru energie electrică; 320 lei/lună, pentru combustibili solizi şi/sau petrolieri.

Ce valoare are suplimentul pentru energie acordat de către statul român

Așa cum anunțau nu demult autoritățile, Legea consumatorului vulnerabil include, pe lângă subvenție și un supliment pentru energie. Acest supliment poate fi de 30 de lei pentru factura la curentul electric, de 10 lei pentru gaze naturale și energie termică și de 20 de lei pentru combustibil sau lemne. Familiile care au doar curent electric pot primi un ajutor în valoare de 70 de lei.

Comments are closed.