Știri

Ce trebuie să faci cu lumina de înviere adusă acasă

Lumina de Înviere va putea fi luată anul acesta direct de la biserică. Autoritățile au ridicat restricțiile și permit credincioșilor să se îndrepte spre Biserici pentru a asista la slujba cu ocazia Învierii domnului.

Restricțiile au fost ridicate și până la ora 4:00, duminică dimineața se poate circula spre casă și spre Biserică.

Nu sunt permise petrecerile, decât cele în familie, dar Lumina Sfântă poate fi adusă acasă.

INFO: Slujba de Înviere va fi transmisă pe pagina nostră de Facebook Adrian Vrauko, începând cu ora 23:45.

Tradiția spune că Lumina Sfântă Binecuvântează casa

Credincioșii care vin cu candelele cu lumină Sfântă luată de la Biserică în noaptea de Înviere și o aduc acasă trebuie să știe că aceasta nu se stinge și este bine să fie pastrată lângă un geam sau un loc văzut de lume pentru a împărtăți bucuria Învierii Domnului.

Autoritățile atenționează credincioșii să plaseze candele în locuri în care riscul de incendiu este zero. Pentru a evita orice tragedie, în general se plasează pe piese de gresie, fară surse inflamabile în jur.

Acesta trebuie lăsată să ardă până când ceara din candelă se termină și se stinge de la sine.

Biserica permite să fie și stinsă și reaprinsă a doua zi pentru a sta pe masa de Paște.

Se spune că aceasta aduce lumina și pace în casele oamenilor și binecuvântează casa în care a ajuns.

Reguli pentru împărțirea luminii Sfinte

Conform regulilor de Paște din 2021 preoții vor da lumina Sfântă credincioșilor din primul rând care la rândul lor o vor împărți mai departe celor aflați în spate până când toată lumea are candele sau lumânările aprinse.

Înconjurarea Bisericii de Înviere nu se va face anul acesta, iar împărtășania se face cu aceeași linguriță, spun reprezentații Bisericii Ortodoxe.

În noaptea de înviere toți credincioșii, mai puțin copiii trebuie să poarte măști de protecție și să respecte distanțarea socială de minim 1.5 metri.

Echipe de jandarmerie, poliție, dar și voluntari ai bisericii se vor asigura că credincioșii prezenți la slujbă respectă recomandările autorităților.

Credincioșii care locuiesc lângă persoane care nu pot ajunge la Slujba de Înviere din motive, excepție de boală contagioasă, li se recomandă s-o împartă și cu vecinii pentru a duce lumina mai departe și-n casele celor care nu pot ajunge la Biserică.

Foto: Doxologia.ro.

Adrian Olănescu
Adrian Olănescu este jurnalist cu 14 ani exeperiență în domeniul social și eveniment. Și-a început cariera la Realitatea TV și mai apoi a lucrat la Știrile Pro TV. Dupa ani de televizune a trecut în jurnalismul online și a lucrat pentru mai multe site-uri din top 10 BRAT. De asemeena a condus 5 ani un site de lifestyle feminim care era pe primul loc în topul accesărilor.

Comments are closed.