Magazin

Cea mai importantă tradiție de Sfinții Trei Ierarhi

În fiecare an la data de 30 ianuarie creștinii ortodocși prăznuiesc pe Sfinții Trei Ierarhi: Grigorie, Vasile și Ioan. Există o mulțime de obiceiuri și tradiții legate strâns de această zi sfântă. Cele mai multe dintre acestea se păstrează încă în satele din România, fiind transmise din tată în fiu. Cu toate acestea, la oraș multe dintre ele s-au pierdut.

Iată cele mai importante tradiții și obiceiuri pe care este bine să le respecți în ziua aceasta

Tradiția populară spune că cel care lucrează în această zi sfântă va avea parte tot anul de pierderi și ghinion și pe toate planurile. În ziua de Sfinții Trei Ierarhi oamenii se odihnesc și merg la biserică să dea de pomană pentru cei trecuți în neființă.

Femeile trebuie să meargă la biserică de la primele ore ale dimineții, cu colivă, vin și untdelemn pentru cei adormiți. La finalul slujbei acestea se dau de pomană celor săraci și copiilor.

Din bătrâni se spune că de pe 30 ianuarie începe să încolțească grâul care nu a încolțit în toamnă. tot din această zi vremea începe să se schimbe și să se încălzească. Dacă în această zi sfântă streșinile curg, primavara va fi friguroasă, dacă e ger, vara va fi calduroasă.

Sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi este considerată a fi o sărbătoare a reconcilierii. Este momentul prielnic să te împaci cu toți cei care ți-au greșit sau pe care ești supărat. De obicei familiile se adună și se împacă indiferent de motivele care au stat la baza certurilor. Pe vremuri era lege ca în această zi toți să se ierte unii pe alții.

Rugăciune către Sfinții Trei Ierarhi

„Sfinților Ierarhi ai lui Hristos, lauda Bisericii: Vasile înțelepte – stâlp al credinței, Grigorie prea laminate – minte cerească, Ioane Gură de Aur – propovăduitorul înflăcărat al pocăinței, voi cei ce aţi fost dăruiţi Bisericii în vremuri de cumpănă pentru a descoperi credința cea adevărată, primiți această smerită rugăciune pe care o înălțăm către voi, sfinților.

Dăruiți-ne nouă, păcătoșilor, adevărata cunoaștere. Și învăţați-ne cum se cuvine să trăim noi, cei ce purtăm cu nevrednicie numele de creștin. Sârguiţi-vă, sfinților, să-i scoateți pe credincioși din smintelile acestei lumi ticăloase, aşa cum odinioară aţi făcut cu cei pe care i-aţi păstorit.

Fiţi deci călăuzele noastre către cer! Mijlociți cu rugăciunile voastre pe lângă Dumnezeu, să ne dăruiască iertare, smerenie şi înțelepciune! Voi, cei care trăiţi în cer, rugați-vă, sfinților, ca şi noi, cei ce trăim pe pământ, să le gândim şi să le facem pe cele de sus.

Fiţi alături de noi, Sfinților Trei Ierarhi, în viaţa aceasta şi după moarte… Ca şi noi să ne împărtășim de fericirea cea veșnică. Amin!”.

 

Comments are closed.