Știri

Cea mai scurtă zi din 2021. Ar putea fi ultimul an în care se schimbă ora

2021 ar putea fi ultimul an în care trecem la ora de vară. În câteva zile se schimbă ora, și vom da ceasurile înainte cu o oră. În perioada orei de vară, diferenţa dintre ora oficială a României şi Timpul Universal (GMT) va fi de trei ore (față de două ore la ora de iarnă).

Când dăm ceasurile înainte cu o oră

În ultimul weekend al lunii martie, dăm ceasurile înainte cu o oră. Trecerea la ora de vară se va face în noaptea de 27 spre 28 martie 2021, când ora 03.00 devine ora 04.00. Cea mai scurtă zi din acest an va avea 23 de ore și va fi pe 28 martie 2021.

Trecerea la ora de vară se face la o săptămână după echinocțiul de primăvară, care este pe 20 martie 2021. Atunci ziua va fi egală cu noaptea, urmând ca după această dată, ziua să înceapă să scadă, iar noaptea să crească.

Sistemul cu ora de vară a fost introdus în secolul trecut cu scopul de a crește numărul de ore în care oamenii beneficiază de lumina naturală a Soarelui. Scopul inițial a avut la bază economisirea energiei, mai ales în perioada războiului.

2021 – ultimul în care se schimbă ora

Anul 2021 ar putea fi ultimul în care se schimbă ora în România, după ce Comisia Europeană a propus renunțarea la schimbarea sezonieră a orei. Pe 26 martie 2019, eurodeputații au votat renunțarea la schimbarea orei de două ori pe an începând cu anul 2021. Acum rămâne ca fiecare stat să decidă dacă va rămâne pe ora standard, sau pe ora de vară.

În România, a fost elaborată o propunere legislativă pentru a se renunţa la ora de vară şi a se păstra numai ora de iarnă.

„Noi susţinem această iniţiativă legislativă şi credem că este necesar să aşteptăm decizia de la nivel european. Dar în momentul în care această decizie va fi luată – pentru că este previzibil că va fi luată în direcţia proiectului de lege – să avem o propunere legislativă pe care să discutăm acest aspect al eliminării trecerii la ora de vară”, a declarat Gabriel Andronache, liderul grupului PNL din Camera Deputaţilor.

Țările care au reintrodus ora de vară se află Haiti, Chile și Iordania.

Comments are closed.