Magazin

Cele două alimente interzise în Vinerea Mare. De ce nu se consumă

Vinerea de dinaintea Pastelui se numeste si Vinerea Mare, sau Vinerea Neagra, pentru ca in aceasta zi se tine post negru.

Ultima zi de vineri din Postul Mare este numită şi Vinerea Patimilor, Vinerea Neagră sau Vinerea Seacă. Este ziua în care Iisus a fost răstignit şi a murit pe cruce pentru păcatelor oamenilor.

Preoții spun că în această zi este bine să se ţină post negru. Însă, doar de către aceia care pot face acest lucru.

Ce NU se mănâncă în această zi

Cei care nu pot posti, trebuie să știe că nu au voie mănânce urzici şi nici să pună oţet în mâncare. Se spune că lui Iisus i s-a dat să bea oţet după ce a fost biciuit.

CE NU SE FACE în Vinerea Mare

În această zi nu se fac treburi în casă

Este de rău augur să te tunzi în Vinerea Mare. Se crede că, astfel, „tragi a rău” şi că îţi va muri cineva apropiat din familie

Nu se înroșesc ouăle

Nu se fac ”copturi”, căci nu vor avea spor. Orice gătești astăzi, nu îți va ieși, iar pasca sau cozonacul nu vor spori

În popor, se spune că dimineaţa, înainte de răsăritul soarelui, oamenii care aleargă desculţi prin rouă sau se scaldă în ape curgătoare vor fi sănătoşi tot anul. iar dacă plouă în Vinerea Mare, e semn bun: va fi un an bogat.

Furtună Cristiana
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    Comments are closed.