Magazin

Cele mai frumoase tradiții de Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Ține cont de ele ca să-ți meargă bine tot anul

Ziua de 29 iunie este cu totul importată pentru credincioșii ortodocși care îi sărbătoresc pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Aceasta este una dintre cele mai mari sărbători din anul bisericesc, marcată cu o cruce roșie în Calendarul Ortodox. Și de această sărbătoare se leagă o serie de tradiții, obiceiuri și superstiții din popor, pe care unii le respectă și astăzi.

Cele mai frumoase tradiții de Sfinții Apostoli Petru și Pavel

Sfinții Apostoli Petru și Pavel sunt sărbătoriți pe 29 iunie, după o perioadă de post, care variază ca durată, în funcție de data Sfintelor Paști. Din cele mai vechi timpuri, în jurul acestei sărbători se păstrează o mulțime de obiceiuri și tradiții. Află care sunt acestea și ce trebui să faci de Sfinții Petru și Pavel!

În credința populară se spune că dacă tună în ziua de Sfântul Petru, este semn clar că în acel an nu se vor face alune și nici nuci, pentru că le vor mânca viermii.

Sfinții Petru și Pavel sunt considerați ocrotitori ai sistemul penitenciar din România, pentru că ei înșiși au fost în temniță pe motiv că l-au mărturisit pe Iisus Hristos ca fiu al lui Dumnezeu.

Se spune că începând din ziua de 29 iunie, cucul și privighetoare nu vor mai cânta.

Ce să faci de Sfinții Petru și Pavel pentru sporul casei

Pentru sporul casei şi pentru sănătate, este important să se respecte tradiţia Moşilor de Sânpetru. Oamenii merg la biserică şi sfinţesc pachete cu colaci, lumânări, mere dulci şi mere acrişoare. Toate acestea se vor da de pomană celor nevoiași.

La țară există obiceiul ca mamele să pregătească şi să dăruiască talismane pentru fiicele lor, menite să le apere de farmece și alte rele. Talismanul este, de fapt, o punguţă roşie în care se păstrează câte un căţel de usturoi şi frunze de pelin. Fetele poartă acest talisman timp de trei zile.

În ziua de Sfântul Petru se împart mere dulci și miere prietenilor și vecinilor, pentru spor și sănătate celui care oferă și celui care primește.

Se spune că de sărbătoarea Sfinților Petru și Pavel apar licuricii. Potrivit tradiției, atunci când Sfântul Petru plesneşte din bici, sar din acesta scântei, care, odată căzute pe pământ, se transformă în licurici.

Oamenii pistruiaţi trebuie să se spele pe faţă cu apă la miezul nopţii, când cântă cocoşul. Tradiţia spune că respectând acest ritual, pistruii nu se mai înmulţesc.

Comments are closed.