Magazin

Cele mai frumoase tradiții din luna decembrie. Simte magia finalului de an

Luna decembrie este cea mai încărcată spiritual și plină de emoție din toate cele 12 luni ale anului. Se poate spune, fără ezitare, că ultima lună este și cea mai frumoasă fiind prilejuită de sărbătoarea Nașterii Domnului, una dintre cele mai mari sărbători din anul bisericesc. Din cele mai vechi timpuri, în această lună s-au respectat anumite, tradiții și obiceiuri pe care unii le păstrează vii chiar și în prezent.

Cele mai importante tradiții din decembrie

Calendarul tradițiilor în luna decembrie se deschide pe data de 6, când este sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae. În fiecare an, în ajunul acestei mari sărbători, copiii își pregătesc ghetuțele în așteptarea moșului care le va aduce daruri. Se spune că Moș Nicolae are grijă să nu uite niciun copil, el vine pe la fiecare casă și lasă dulciuri celor mici care au fost cuminți, iar pentru copiii obraznici are câte o nuielușă, în semn de pedeapsă.

Este o tradiție minunată, legată de un obicei care se păstrează și în zilele noastre, la toate casele unde sunt copii. Chiar și adulții se bucură de venirea lui Moș Nicolae.

Tradiții populare la români în decembrie: Ignatul porcilor – 20 decembrie. În fiecare an, cu câteva zile înainte de Crăciun, este Ignatul, după numele Sfântului Ignatie Teoforul, cel despre care se spune că a fost ţinut în braţe chiar de Iisus Hristos, pe vremea când era copil.

Tradiții și superstiții de Ignat

În această zi gospodarii taie porcii din bătătură, un sacrificiu legat de un întreg ritual. Iată câteva dintre superstițiile de Ignat: Ignat vindecă porcii de boală rea şi tot el este cel care vine să le anunţe moartea şi să le ia sufletele.

În ziua lui Ignat e bine să vezi sânge, ca să fii ferit de boli.

Cine nu are porc trebuie să taie măcar o găină.

Copiii se mânjesc cu sânge de porc pe frunte ca să fie rumeni şi sănătoşi tot anul.

Cine nu taie porcul în această zi, i-l mănâncă lupul în cocină.

Tradiții în Ajunul Crăciunului. Pe 24 decembrie este ziua în care se împodobesc brazii și tot atunci copiii merg la colindat din casă în casă, pentru a anunța Nașterea Domnului. Totodată acum se deschide șirul sărbătorilor de iarnă care se va încheia în Ajunul Bobotezei, adică pe 6 ianuarie 2022.

Nici Anul Nou nu este lipsit de tradiții și obiceiuri. Copiii merg la urat, cu tot felul de strigături și urături prin care le urează gazdelor un an bun, cu sănătate și belșug în casă.

Se spune că în noaptea dintre ani este bine să avem bani în buzunar, pentru ca noul an să ne fie cu noroc la bani, să purtăm neapărat ceva roșu, ceva nou, și nu în ultimul rând, să ne sărutăm sub vâsc.

Comments are closed.