Magazin

Cele mai importante tradiții de Sfântul Dumitru. Pe 27 octombrie aflăm cum va fi iarna

Luna octombrie are o mulțime de sărbători importante, care mai de care mai cunoscute și respectate. După Sfânta Parascheva, următorul Sfânt rememorat este Dumitru, sărbătorit în fiecare an la data de 27 octombrie. Vezi ce tradiții trebuie să respecți atunci și care sunt cele mai importante restricții de care trebuie să ții cont.

Tradiții de Sfântul Dumitru

Sfântul Dumitru este unul dintre cei mai cunoscuți din religia noastră. Cu ocazia acestei sărbători, de-a lungul timpului s-au dezvoltat mai multe tradiții și obiceiuri, de care oamenii țin cont pentru a se asigura că le va merge bine și nu vor avea ghinion.

Potrivit superstițiilor populare, există credinţa că, în ziua de Sfântul Dumitru, căldura intră în pământ şi gerul începe să-şi arate colţii. Astfel, dacă pe 27 octombrie vom avea vreme bună, înseamnă că vom avea o iarnă ușoară. În schimb, dacă în ziua de sărbătoare va ploua și va fi vreme mohorâtă, sezonul rece va fi unul foarte geros.

În noaptea de Sâmedru, așa cum se mai numește sărbătoarea, ciobanii pândesc unde dorm oile și, dacă dimineața se va scula întâi o oaie albă și va pleca în jos, iarna va fi grea; dacă se va scula o oaie neagră și va pleca în sus, iarna va fi ușoară.

De altfel, se spune că trebuie să aprindem focuri peste care să sărim. Acest obicei se practică pentru a alunga fiarele şi pentru a încălzi morţii. Se spune că spiritele rele se sperie de foc și nu vin în satele unde văd lumină.

Interzis de Sfântul Dumitru

Una dintre tradiții mai spune spune că nu ai voie să folosești pieptănul și nici să te tunzi sau să faci vreo schimbare la păr. În caz contrar, femeile vor rămâne nemăritate și bărbații vor avea mare ghinion în relații.

Nu este bine să ceri bani cu împrumut de Sfântul Dumitru sau să dai bani cuiva; de altfel, trebuie să scapi de orice datorie până în ziua de 27 octombrie. Dacă nu, vei avea mare ghinion în plan financiar și tot restul anului îți mai merge rău.

De Sfântul Dumitru le vom spune „La mulți ani!” celor care poartă numele de : Dumitru, Dimitri, Mitică, Dimitrie, Dumitrache, Mitru, Mitrea, Mitache, Dimitrica, Mitu, Dima, Dumitrica, Dumitra, Demetra, Dumitriță, Demetra, Dumitrana, Mită, Dumitriță, Mimi.

Comments are closed.