Magazin

Cele mai importante tradiții de Sfântul Ilie. Este complet interzis să faci acest lucru

Biserica Ortodoxă Română îl sărbătoreşte vineri pe Sfântul Ilie Tesviteanul, celebrat drept făcător de minuni şi aducător de ploi în perioadă de secetă. Cu ocazia acestei sărbători mari, este important să știm că trebuie să ținem cont de mai multe tradiții și obiceiuri importante.

Superstiții Sfântul Ilie

De ziua Sfântului Ilie nu ai voie să lucrezi, mai ales în grădină, pentru că așa atragi grindina pe recolta ta. Mai mult, ei nu mâncau mere, pentru ca grindina să nu fie de mărimea acestora.

În această zi este bine să mergi la biserică și să dai de pomană din poamele din curtea ta. Se spune că cei morți așteaptă să primească ceva muncit de cei din familia lor. Femeile cheamă copiii străini sub un măr, pe care îl scutură şi dau de pomană merele căzute pentru sufletele celor adormiți.

Tot în dimineaţa acestei zile sau chiar în ajunul ei se culeg plante de leac, în special busuioc. Acesta este pus la uscat și apoi dus la biserică pentru sfințire. Mai apoi, se întoarse acasă, îl pun pe foc, iar cenuşa rezultată o folosesc în scopuri terapeutice.

Tradiții 20 iulie

Până la sărbătoarea de Sfântul Ilie nu se scutură merele și nici nu se bat unele de altele, căci se fac furtuni mari, tunete, fulgere și piatră. Se spune că vei avea mare belșug dacă scuturi merii în această zi și dai fructele de pomană copiilor.

Sfântul Ilie marchează și miezul verii pastorale, dată la care le era permis ciobanilor să coboare la sate, pentru prima dată după urcarea oilor la stână. Ciobanii tineri sau chiar cei maturi aduceau în dar iubitelor sau soțiilor lor furci de lemn pentru tors, lucrate cu multă migală.

Tot azi se strânge mierea din stupi, se duc fagurii la biserică spre binecuvântare şi se împart de pomană. Se spune că din această zi, albinele vor face și mai multă miere. Unii apicultori aduc preotul acasă pentru a le sfinți stupii.

Se crede că, atunci când tună de Sântilie, toate alunele vor seca, iar fructele din livezi vor avea viermi. Pentru a evita aceste fenomene extreme și pentru a proteja culturile, nu trebuie să muncim.

Credincioșii trebuie să pună la ferestrele și ușile caselor ramuri de salcie pentru a fi feriți de trăznete. Se mai spune și că nu este bine să plecăm la drumuri lungi, în locuri periculoase și pustii, pentru că vom fi prinși de fulgere.

Comments are closed.