Magazin

Cele mai importante tradiții de Sfinții Petru și Pavel. Ce este complet interzis

Ziua de 29 iunie este una dintre cele mai importante din acest an. După mai multe sărbători mari, vine acum ziua în care sunt prăznuiți Sfinții Petru și Pavel. Cu ocazia acestei sărbători, se respectă mai multe tradiții importante, pentru a-ți merge bine tot anul și pentru a-i sărbători așa cum trebuie pe unii dintre cele mai puternici sfinți.

Tradiții în ajun de Petru și Pavel

Sfinţii Petru şi Pavel sunt prăznuiţi în data de 29 iunie. Este o sărbătoare trecută cu cruce roşie în calendarul ortodox şi marchează o perioadă în care foarte mulţi români țin cont de o mulțime de tradiții și obiceiuri importante. Astfel, trebuie să fim atenția la ce facem, mai ales acum, în ajun.

Potrivit tradiției, la miezul nopții, cerurile se deschid și se îndeplinesc dorințe. Bătrânii spun că dacă ai o dorința și vrei să se îndeplinească, în noaptea de 28 spre 29 iunie, trebuie să ieși când ceasul bate miezul nopții și să spui această scurtă rugăciune de 7 ori: „Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine, păcătosul/păcătoasă!”.

Încă din această seara se așază la uși și la geamuri usturoi. De asemenea, în unele zone se poartă chiar la gât coliere cu căței de usturoi, care să ne ferească de orice răutate, de orice spirit malefic.

Începând din această seară și mâine, nu ai voie să mai faci treburi prin casă. Se spune că ielele umblă peste tot acum și strâmbă corpul celui care nu le face voia.

Interzis de Sfinții Petru și Pavel

De Sfinții Petru și Pavel trebuie să ținem cont de mai multe superstiții, care nu ne dau voie să facem anumite lucruri. Astfel, din popor se știe că este interzisă munca pe câmp și cea în gospodărie. De asemenea, nu se spală, nu se aruncă gunoiul din casă, nu se coase și nici nu ai voie să mergi la câmp.

Mai mult, în această zi nu se scutură merii, pentru ca ogoarele să fie protejate de grindină. În popor sunt multe restricții legate de mere. Se mai spune și că femeile nu au voie să mănânce mere până în ziua Sânpetru, pentru a nu-i supăra pe cei trecuţi la viaţa veşnică din familia respectivă. De altfel, fetele tinere nu mai au voie să mănânce deloc mere după această zi, tradiție de care se ține cont în anumite zone.

 

 

Comments are closed.