Magazin

Cele mai importante tradiții din a doua zi de Paște. Toți creștinii trebuie să facă asta

Paștele este sărbătorit mai multe zile la noi românii, iar fiecare dintre ele este marcată de o mulțime de tradiții și obiceiuri. Așa cum în prima zi de Paște am fost atenție la ce am făcut și am respectat mai multe superstiții, la fel trebuie să procedăm și în cea de-a doua și de Înviere. Vezi ce obiceiuri trebuie să iei în calcul în această zi mare.

Tradiții în a doua zi de Paște

A doua zi de Paște este la fel de importantă ca celelalte și aduce cu ea o mulțime de tradiții importante, de care românii țin cont pentru a se asigura că le va merge bine tot anul. În această zi se obişnuieşte ca finii să se ducă în vizită la naşi, cu colaci, pască şi ouă roşii, unde petrec alături de aceștia, pentru a le arăta cât de mult îi respectă și că le sunt recunoscători că au acceptat să le fie părinți spirituali.

De asemenea, copiii merg la părinţi, dacă nu le-au fost alături în prima zi de Paște și sunt deja stabiliți la casele lor. Aceștia le duc cadouri interesante, care să le amintească de această sărbătoare.

Tot în a doua zi de Paște, tradiţia spune că trebuie să stropeşti casa cu agheazma şi să dai de băut la rude, pentru a da de veste că a avut loc Învierea Domnului.

Trebuie să țineți cont că astăzi ouăle se ciocnesc cap cu dos, conform tradiției și alimentele consumate în prima zi de Paște nu se aruncă, ci se consumă până când nu mai rămâne nimic, chiar și trei zile dacă este posibil.

Având în vedere că a doua zi de Paște are loc în Săptămâna Luminată se spune că persoanele care mor în această zi nu mai trec prin Judecata de Apoi și ajung direct în Rai, pentru că porțile sunt deschise și toți cei care pleacă dintre noi ajung direct la Domnul.

Rugăciune pentru a doua zi de Paște

La fel ca în alte zile de sărbătoare, și în a doua zi de Paște se rostește o rugăciune puternică, ce amintește de evenimentul important ce tocmai a avut loc. Credincioșii se roagă și în Săptămâna Luminată care are loc după Sfintele Sărbători, cerându-I Domnului să le ierte păcatele și mulțumindu-I pentru tot ce a făcut pentru ei.

„Şi acum Te rugăm, Stăpâne, pentru robii Tăi aceştia (N), care vin sub acoperământul casei Tale celei sfinţite, primeşte pocăinţa lor şi‑i iartă pe dânşii, pentru învierea Ta, de mulţimea păcatelor celor nenumărate, ştiute şi neştiute, de voie şi fără de voie; curăţeşte‑i ca pe desfrânata ce plângea, şi ca pe Petru care se lepădase şi plângând cu amar iarăşi l‑ai primit.

Primeşte smerenia şi mărturisirea robilor Tăi, precum ai primit pe vameşul care cu suspin se ruga. Pune frica Ta în inimile lor ca să se teamă de Tine şi să Te iubească din toată inima lor. Dă‑le lor să păzească toate poruncile Tale în toate zilele vieţii lor, umblând după voia Ta.

Învredniceşte‑i pe dânşii fără osândă să vină şi să se împărtăşească cu preacuratul Tău Trup şi cu cinstitul Tău Sânge, ca, primindu‑le cu vrednicie, să fie părtaşi împărăţiei Tale, lăudându‑Te şi slăvindu‑Te pe Tine, împreună cu Cel fără de început al Tău Părinte şi cu Preasfântul şi bunul şi de‑viaţă‑făcătorul Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin”.

Comments are closed.