Magazin

Cele mai importante tradiții la botez. Tot ce trebuie să știi despre acest eveniment important

Botezul este una dintre cele mai importante Taine, prin care cel ce se botează se curăţă de păcatul strămoşesc şi de toate păcatele făcute până la botez. Cu prilejul acestui eveniment important, trebuie respectate mai multe tradiții și obiceiuri, pentru a ne asigura că cel mic este creștinat așa cum se cuvine. Se apropie sezonul evenimentelor.

Obiceiuri importante le botez

Pentru botez, întreaga familie, dar și nașii se pregătesc intens. De reținut că părinții trebuie să cumpere un cadou nașilor și să anunțe din timp preotul pentru botez. Astfel, merg la biserică, stabilesc data exactă și acolo pot fi sfătuiți de preot în ceea ce privește obiectele de care au nevoie.

Vezi și: Tradiții de Înălțarea Domnului. Ce este complet interzis pe 2 Iunie

Astfel, nașii trebuie să aducă obligatoriu mai multe obiecte care ajut la botezul celui mic:

  • lumânarea,
  • crijma (o pânză albă în care se scoate copilul după scufundarea în cristelniţă),
    un prosop care se pune dedesubtul crijmei.
  • faşa,
  • un prosop şi un săpun pentru preot,
  • ulei pentru mir şi o sticluţă cu vin.

Tot nașii trebuie să cumpere şi un set de haine pentru copil, cu care va fi îmbrăcat după botez. Părinţii nu trebuie să uite certificatul de naştere al copilului, în baza căruia preotul va elibera certificatul de botez.

Este nevoie și de o moașă, care va asigura ținuta copilului înainte de introducerea în cristelniță. Având în vedere că au mai avut loc incidente, mulți părinți refuză scufundarea copilului în apă și optează doar pentru udarea pe cap și puțin pe corp. Preotul îi dă la final copilul mamei, la care acesta spune: “ai adus un păgân, îţi dau un creştin.”

După asta, are loc petrecerea. Multe familii optează pentru ursitoare, care îi urează copilului numai de bine.

Obiceiuri la băița de după botez

A doua zi are loc scoaterea din mir – băiţa ritualică făcută de naşă. Moaşa pregăteşte băiţa, în care pune, conform tradiţiei, crijma şi diverse lucruri: busuioc ca să fie copilul atrăgător, mai ales dacă este fată, grâu ca să fie cinstit, mărar să fie plăcut ca mărarul în bucate, mentă şi muşeţel ca să crească uşor şi să fie sănătos, mac ca să doarmă bine, pene ca să fie uşor ca pana, apă sfinţită ca să fie copilul curat ca aceasta, lapte ca să fie dulce, ouă ca să fie sănătos şi plin ca oul, bani şi aur ca în viaţă copilul să aibă parte de avere.

Naşa îmbăiază copilul, îl şterge, îl unge cu uleiul sfinţit şi îl îmbracă în hăinuţe noi aduse tot de ea. În tot acest timp, stă aprinsă lumânarea de botez. Apa de la baie se varsă la rădăcina unui pom fructifer.

Comments are closed.