Magazin

Cele mai mari păcate în Postul Paștelui. Greșeli de neiertat

Ne aflăm in postul Paștelui, una dintre cele mai importante perioade din an pentru credincioși. Este important să postim cu sufletul, să facem această curățire a trupului cu gând bun, dar mai ales corect. Sunt multe greșeli pe care le facem în post și la care ar trebui să fim atenți.

Cele mai mari greșeli în Postul Mare

Postul Paştelui, numit şi Postul Mare, este cel mai lung post de peste an şi poate cel mai greu de ţinut. Timp de 40 de zile este complet interzis să consumăm alimente de dulce, care conțin lapte, carne sau ouă. Este i perioadă lungă și doar cei mai puternici credincioși pot duce această cură până la sfârșit.

Cu toate acestea, şi cei care ţin post, ajung să facă mai multe greșeli de-a lungul celor 40 de zile. Postul nu se traduce doar prin renunțarea la mâncare, ci și prin rugăciune și fapte bune. Este foarte important să nu uităm de rugăciune în această perioadă, să vorbim mai mult cu Dumnezeu și să ne apropiem de Acesta măcar acum.

Bârfa și ura aproapelui sunt, de asemenea, păcate grele dintotdeauna, dar mai cu seamă din timpul postului. Nu este bine să avem gânduri rele la adresa celor din jur, mai ales în această perioadă în care, pe lângă curățarea trupului, este curățarea sufletului.

Interzis în Post

Lauda este unul dintre cele mai mari păcate din post. Este important să fim smeriți, modești și calculați și să nu ne dăm mari, mai ales cu faptul că postim. Este un gest pe care îl facem pentru noi, pentru suflet, pentru a ne întări relația cu Dumnezeu.

„Nu trebuie să știe stânga ta ce face dreapta” este o expresie care își are rădăcinile în Sfânta Scriptură. Este motivul pentru care postul nu trebuie să devină motiv de laudă. „Când postiți, să nu vă luați o înfățișare posomorâtă, ca fățarnicii, care își sluțesc fețele, ca să se arate oamenilor că postesc”, scrie Evanghelistul Matei la capitolul 6, versetul 16.

Creștinii care vor să țină post cu adevărat trebuie să se abțină de la gesturi necurate, pofte, patimi sau fapte rele. Trebuie să fim mai cumpătați și să nu mai facem exagerări. În plus, nu trebuie să poftim sau să regretăm că ținem post sau, cel mai rău, să stricăm postul gustând alimente de dulce.

 

Comments are closed.