Știri

Certificat verde “universal” în România. Ministrul Sănătății a oferit toate detaliile

Noul ministru al Sănătății vrea să facă anumite schimbări pentru protejarea populației împotriva virusului. Profesorul Alexandru Rafila nu a fost încântat de modul în care au acționat autoritățile până acum, în criza sanitară, și este pe cale să schimbe măsurile de protecție.

Certificat verde universal în România

Alexandru Rafila vrea să implementeze un sistem în care certificatul verde să fie obligatoriu doar în anumite perioade, pentru toate activitățile atunci când se constată, timp de trei săptămâni, o creştere “susţinută” a numărului de cazuri, indiferent de incidenţă, dar depinzând de trend.

Noul ministru al Sănătății propune ca renunţarea la certificatul verde să se facă atunci când incidenţa începe să scadă trei săptămâni consecutiv, până se ajunge la o incidenţă mică.

Pentru că oamenii, de fapt, ce vor? Vor să se întoarcă cât mai repede la viaţa normală. Iar varianta pe care am propus-o eu ţine cont şi de realitatea evoluţiei acestei pandemii, a spus Alexandru Rafila.

Rafila consideră că oamenilor nu li s-au explicat concret lucrurile și că singura referire la la certificatul verde a fost legată de imunizare, ca o măsură coercitivă ca să forțeze imunizarea.

Noul ministru al Sănătății a propus o abordarea complet diferită cu un certificat verde universal pentru toate tipurile de activități atunci când se constată o creștere susținută a numărului de cazuri, indiferent de incidență.

Alexandru Rafila despre restricțiile de sărbători

Cu privire la restricțiile de sărbători, Alexandru Rafila a evitat să se pronunțe direct, dar a precizat că va decide măsurile care se impun, abia după ce va discuta cu medicii de familie. În cursul săptămânii viitoare, ministrul Sănătății va avea o întâlnire cu medicii de familie. Propunerea CNSU a fost pentru relaxarea unor restricții cu ocazia manifestărilor prilejuite de Ziua Națională a României. Rafila a spus că va analiza aceste măsuri și va comunica ce urmează să se întâmple de 1 decembrie.

Citește și: Raed Arafat despre restricțiile de sărbători. Ce se va întâmpla de Ziua Națională, Crăciun și Revelion 2021

Potrivit CNSU, vor fi restricții la spectacolele organizate de Crăciun, precum și la petrecerile private de Crăciun și Revelion. Acestea ar trebui să se încheie la orele 21.00, accesul la acest fel de activități fiind permis doar celor care au certificat verde obținut după imunizare sau după trecerea prin boală.

Comments are closed.