Știri Sănătate

Certificatul digital covid devine obligatoriu! Când intră în vigoare măsura

Pandemia încă este o amenințare și continuă să ne provoace emoții ori de câte ori sunt anunțate noutăți cu privire la ea. În ultima vreme se vorbește tot mai mult despre certificatul covid, care să ateste starea noastră de sănătate. Ministerul Sănătății anunță că acest document va deveni obligatoriu și va fi singurul pe care îl putem folosi.

Certificatul digital covid, obligatoriu de vineri

Autoritățile au anunțat de mai mult timp că certificatul covid va fi obligatoriu, dar de 6 săptămâni încă se mai pot folosi adeverințele clasice care să ateste vaccinarea, trecerea prin boală sau un rezultat negativ la test. De vineri, însă, lucrurile se schimbă și certificatul va fi singurul act care poate fi folosit.

De vineri, certificatul va fi singurul act aprobat la ieșirea sau intrarea într-o țară care aparține Uniunii Europene. Astfel, țările care au restricții de circulație vor cere dovada vaccinării, a trecerii prin boală sau rezultatul testului pe baza documentului european.

Ministerul Sănătății a anunțat în urmă cu puțin timp această schimbare, dar a subliniat că măsura de carantină rămâne valabilă acolo unde statele solicită asta. Dacă nu ai, însă, acest document, faci carantină, pentru că nu poți atesta starea ta de sănătate.

Nu poate fi folosit certificatul, însă, la mișcări naționale, respectiv activitățile desfășurate în interiorul țării. Documentele electronice pot fi eliberate foarte ușor accesând site-ul https://vaccinare-covid.gov.ro/.

“Vă reamintim faptul că începând de vineri, 13 august 2021, pentru trecerea frontierelor de stat, la nivelul țărilor UE, vor fi recunoscute ca documente doveditoare ale vaccinării, trecerii prin boală și ale rezultatului negativ al unui test RT-PCR doar certificatele digitale, documente ce conțin un cod QR și care pot fi eliberate foarte ușor accesând site-ul https://vaccinare-covid.gov.ro/ “, a transmit și transmite Ministerul Afacerilor Externe.

Cum se folosește certificatul covid

Eliberarea certificatelor digitale europene COVID-19 a început în România la data de 1 iulie. Până în acest moment, aproximativ 1.700.000 de astfel de documente au fost eliberate de pe site-ul oficial. Acest document este util în trei situații:  atestă vaccinarea completă împotriva COVID-19, testarea sau vindecarea recentă de COVID-19.

Certificatul se prezintă la vamă atât pe hârtie, cât și pe telefon. Este validat prin scanarea unui cod QR unic.

 

Comments are closed.