Știri

Ciclonul din Marea Neagră face prăpăd în România! Veștile bune întârzie să apară

Ciclonul din Marea Neagră a lovit și țara noastră și continuă să facă prăpăd. Ploile, furtunile și vijeliile din ultima perioadă ne dau mari bătăi de cap și pare că nu ne vor da pace prea curând. Meteorologii anunță că ciclonul va mai provoca schimbări neplăcute și în următoarea perioadă.

Ciclonul din Marea Neagră a făcut dezastru în România

Gabriela Băncilă, director meteorologie operațională la ANM, a explicat pentru HotNews.ro care este, de fapt, situația în țara noastră, provocată de ciclonul din Marea Neagră. Astfel, ploile din ultima perioadă, care au dus la inundații masive, au fost provocare chiar de acest ciclon care a ajuns în bazinul vestic al Mării Negre.

Miercuri și joi au fost mai puține ploi, pentru că ciclonul s-a îndepărtat puțin de țara noastră. Totuși, din noaptea de joi s-a reîntors către România, în loc să se ducă spre Georgia și va rămâne aici până la finalul săptămânii.

Influențele se vor resimți în majoritatea regiunilor din țară. În unele zone vor fi ploi puternice, tunete, fulgere și vijelii, iar în altele ploi cu soare și temperaturi ridicate, dar atmosfera va fi extrem de instabilă. Specialiștii spun că este ciudat faptul că ciclonul a forțat atât de mult spre România și încă se află aici.

„Nu este deloc un eveniment excepțional. Ciclonii latitudinilor temperate sunt diferiți de ciclonii tropicali. Poate că de aceea noțiunea de ciclon îi duce pe oameni cu gândul la ciclonii tropicali, la taifun la uragan. La latitudinile temperate acționează doar acești cicloni extratropicali care sunt frecvenți în toate anotimpurile. Această persistență va dura până în noaptea de sâmbătă spre duminică și în tot acest interval vor fi perioade în care va ploua cu o intensitate mai mare, altele în care va apărea și soarele și altele cu ploi ușoare, dar influențele lui se vor resimți 24-36 de ore de acum încolo”, spune Gabriel Băncilă.

Cod roșu de vreme rea

Administrația Națională de Meteorologie a transmis un cod roșu de vreme rea, care este valabil în două județe, începând de vineri, de la ora 20:00. În județul Bacău, localitățile vizate sunt: Dărmănești, Oituz, Asău, Agăș, Mănăstirea Cașîn, Ghimeș-Făget, Slănic-Moldova, Zemeș, Palanca, Brusturoasa.

Cel de-al doilea județ vizat este  Vrancea, alături de localitățile: Vizantea-Livezi, Câmpuri, Tulnici, Vrâncioaia, Soveja, Nistorești, Paltin, Paulești, Negrilești, Bârsești.

„Se vor semnala : Averse torențiale ce vor acumula în general 30…45 l/mp – în zona avertizată s-au acumulat în medie 70…80 l/mp; descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului”, au informat specialiștii ANM.

Comments are closed.