Știri

Cine a fost Ruxandra Garofeanu. Critic de artă, realizatoare de emisiuni de radio şi televiziune. A murit la 76 de ani

Ruxandra Garofeanu a murit la 76 de ani. Cine a fost Ruxandra Garofeanu: critic de artă, realizatoare de emisiuni de radio şi televiziune.

Pentru România, este o mare pierdere, din punct de vedere cultural, pentru că Ruxandra Garofeanu a fost una dintre cele mai împătimite promotoare ale culturii și curiozității artistice.

Lumea artei, dar și a televiziunii și a radioului va simți acest loc lăsat gol de Ruxandra Garofeanu.

Cine a fost Ruxandra Garofeanu

Ruxandra Garofeanu a fost realizator de emisiuni de radio şi televiziune, dar şi preşedinte al fundaţiei Artsociety. Ruxandra Garofeanu a murit la vârsta de 76 de ani.

A studiat la Institutul „Nicolae Grigorescu”, secţia Istoria şi Teoria Artei. Ruxandra Garofeanu a fost licenţiată în artă modernă şi contemporană românească. A realizat, în perioada 1966 – 2004, emisiuni la Radio România şi la Televiziunea Română.

De asemenea a fost membru în Consiliul de Administraţie al TVR, dar şi consilier cultural al primarului sectorului 2 al Capitalei. Ruxandra Garofeanu a fost un cunoscut curator de expoziţii şi director al galeriei de artă Artmark. În anul 2011 a primit premiul „Margareta Sterian” pentru creație muzeografică și plastică.

În 2000 realizează emisiunea Totul la vedere. În 2016 a fost numită membră a Consiliului de Administrație al SRTV.

Vestea pierderii Ruxandrei Garofeanu a fost anunțată prin intermediul Facebook, de către directorul Muzeului Naţional al Ţăranului Român.

„Dumnezeu s-o odihnească pe Ruxandra Garofeanu! S-a prăpădit azi noapte, după o suferinţă foarte grea, de multe luni de zile.

Şi mai devreme, Ruxandra alesese să ignore boala. Cochetă, cum a fost, întotdeauna, pur şi simplu, nu dorea să lase gândurile negre să îi acapareze existenţa. Veşnic curioasă, era o encicopedie a artei contemporane româneşti şi o autoritate recunoscută pentru piaţa de artă. Ne va lipsi”, a transmsi Virgil Niţulescu.

Încă din anii 70, a devenit o voce puternică ce a reprezentat imaginea artei în România. Ruxandra Garofeanu și-a dedicat viața artei și a lucrat mai bine de 50 de ani în domeniul cultural din România. Ruxandra Garofeanu publicase 3 cărți și avea încă 2 în lucru.

„Pentru arta autentică, a existat întotdeauna un anume tip de criză”, spunea Ruxandra Garofeanu într-un interviu acordat pentru Ziarul Financiar.

Furtună Cristiana
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    Leave a reply

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *