Știri externe

Cine este Aleksei Navalnîi, de fapt. De ce a fost arestat pe 17 ianuarie 2021

Cine este Aleksei Navalnîi: politicianul e considerat principalul opozant al lui Vladimir Putin.

Aleksei Anatolievici Navalnîi este unjurist, activist și politician rus. Încă din anul 2009 a devenit popular în Rusia și în mass-media rusă și cea internațională, pentru că a ciritcat corupția și regimul lui Vladimir Putin.

Alexei Navalny sau Aleksei Navalnîi a fost multă vreme cea mai proeminentă față a opoziției ruse față de președintele Vladimir Putin.

Cine este Aleksei Navalnîi

Aleksei Navalnîi este extrem de popular pe social media, fiind un blogger urmărit de milioane de adepți ruși. Are 44 de ani și este principalul oponent al lui Vladimir Putin.

Aleksei Navalnîi s-a născut pe 4 iunie 1976 la Butyn, în regiunea Moscova. A absolvit dreptul, în 1998, la Universitatea de Prietenie a Popoarelor din Rusia. A făcut parte din Yale World Fellows, în 2010.

Ascensiunea sa ca forță în politica rusă a început în 2008, când a început să scrie pe blog despre presupuse malpraxis și corupție la unele dintre marile corporații controlate de stat din Rusia. Pe rețelele de socializare, el se adresează predominant tinerilor adepți într-un limbaj ascuțit la adresa președintelui Putin.

A apărut oficial pe scena politică în 2011, alături de un alt opozant al preşedintelui rus, Boris Nemţov, fiind de mai multe ori arestat de procurorii ruşi. Navalnîi este preşedintele partidului ”Rusia viitorului” şi fondatorul Fundaţiei Anti-Corupţiei.

Politicianul a încercat să candideze la alegerile prezindeţiale din 2018, dar Comisia Electorală rusă a respins candidatura acestuia.

Locuiește la Moscova cu soția sa, Yulia Navalnaya, și cei doi copii.

În 2014, într-un interviu acordat postului de radio Ekho Moskvy, a fost întrebat despre anexarea de către președintele Putin a peninsulei Ucrainei din Crimeea. E

Aleksei Navalnîi a spus că, în ciuda faptului că Crimeea a fost „confiscată” cu încălcarea dreptului internațional, „realitatea este că Crimeea face acum parte din Rusia”.

„Crimeea este a noastră”, a spus el.

Aleksei Navalnîi a fost arestat și închis pentru 15 zile în 5 decembrie 2011, după ce a organizat un protest în Rusia. A mai apărut pentru a vorbi la cel mai mare dintre mitingurile post-electorale de la Moscova din 24 decembrie, la care au participat 120.000 de persoane.

A mai fost închis pentru scurt timp în iulie 2013 pentru delapidare în orașul Kirov, pedeapsa de cinci ani a fost considerată pe scară largă drept politică. I s-a interzis să candideze la alegerile prezidențiale din 2018 din cauza condamnării sale de către o instanță rusă de delapidare.

Când domnul Navalny a fost închis în 2013, el i-a spus judecătorului că va lupta mai departe cu colegii săi „să distrugă statul feudal care se construiește în Rusia, să distrugă sistemul de guvernare unde 83% din averea națională este deținută de jumătate la sută al populației”.

În 2019, a fost diagnosticat cu dermatită de contact în timp ce se afla în închisoare, medicul său sugerând că ar fi putut fi expus la „un agent toxic”.

De asemenea, a fost vizat de două ori cu un colorant verde antiseptic cunoscut sub numele de zelyonka și a suferit arsuri chimice la ochi.

Episodul cu otrăvirea „Novichok”

Aleksei Navalnîi îl acuză pe președinte că a ordonat agenților de stat să-l otrăvească, într-un atac care aproape l-a ucis. Pe 20 august 2020, Alexei Navalnîi a fost otrăvit cu un agent neurotoxic, numit novichok.

S-a prăbușit într-un zbor peste Siberia și a fost dus de urgență la spitalul din Omsk cu presupusă otrăvire. A intrat în comă și o organizație caritabilă din Germania a convins oficialii ruși să-i permită să fie transportat cu avionul la Berlin pentru tratament.

El a fost transferat de urgenţă în Berlin, la o clinică privată pentru tratament. După două săptămâni, Alexei şi-a revenit din coma indusă şi a avut un regim de reabilitare. Preşedintele rus evită să pronunţe în cadrul conferinţelor numele lui Navalinîi.

Novichok a fost arma chimică care aproape a ucis fostul spion rus Sergei Skripal și fiica sa Yulia în Salisbury, Anglia, în martie 2018. O femeie locală a murit ulterior în urma contactului cu Novichok.

Kremlinul a negat orice rol de stat în atacul asupra domnului Navalny – pe care Putin îl evită întotdeauna să-i numească în public – și contestă acuzația Novichok.

Aleksei Navalnîi a fost arestat pe 17 ianuarie 2021

Duminică seară, presa internațională a anunțat că Aleksei Navalnîi a fost reținut de poliție. Avocata nu a avut voie să meargă cu el. Nici soției nu i-a fost dată permisiunea de a-l însoți. Aleksei Navalnîi și-a sărutat soția de rămas bun și a plecat cu polițiștii ruși.

Alexei Navalnîi se întorcea din Germania, unde a primit tratamentul care i-a salvat viața după ce în luna august 2020 a fost otrăvit în Rusia. Navalnîi a demonstrat cu ajutorul presei americane de investigație că operațiunea de asasinare a fost condusă de FSB, serviciul secret rusesc.

Motivul arestării invocat de autorități ar fi că disidentul rus că nu ar fi respectat legea în cazul eliberării condiționate după ce a fost acuzat de presupuse acte de evaziune.

La ședința de judecată de luni, 18 ianuarie 2021, s-ar putea decide ca acesta să rămână în custodia poliției până când o altă instanță decide dacă va transforma pedeapsa cu suspendare, de 3 ani și jumătate, în închisoare efectivă, Reuters.

Purtătoarea de cuvânt a lui Navalnîi a postat pe Twitter o fotografie făcută lângă secția de poliție, cu mesajul că Ministerul de Interne „cere arestarea lui Alexei pentru 30 de zile. Niciunui jurnalist nu i s-a permis să participe la ședință”.

Prin intermediul purtătoarei sale de cuvânt, și Alexei Navalnîi a transmis un mesaj acoliților săi.

„Este o dovadă în plus că lupta trebuie continuată”, a transmis Navalnîi prin intermediul purtătoarei sale de cuvânt.

„Nu mă tem, pentru că știu că am dreptate, știu că dosarele mele penale sunt fabricate, iar ceea ce mi s-a întâmplat sunt încercări de a mă speria și intimida. Voi trece de controlul de pașapoarte, voi ieșit din aeroport și voi merge acasă”, a mai el.

Furtună Cristiana
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    Leave a reply

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *