Magazin

Ciorbă de burtă a la Cătălin Scărlătescu. Ingredientele secrete pe care le pune bucătarul de la Antena 1

De departe, ciorba de burtă este considerată cea mai cea dintre ciorbe. Nu există varianta de mijloc în cazul acestui preparat, așa că ori îți place la nebunie, ori o detești din tot sufletul. Ciorba de burtă este considerată regina cirobelor. Poate fi făcută din burtă proaspătă, sau prefiartă și congelată. Este un preparat care provine din bucătăria turcească, care poate fi făcută foarte ușor acasă, este sățioasă și poate fi consumată în orice moment al zilei.

Secretul lui Chef Scărlătescu pentru ciorba de burtă

Chef Cătălin Scărlătescu, juratul emisiunii Chefi la cuțite are un secret în prepararea ciorbei de burtă.

Primul secret e cum îţi alegi apa cu care faci ciorba. Nu v-a trecut niciodată prin cap să lăsaţi apa din care facem ciorbă cel puţin 24 de ore să stea. De ce florarii pun tot timpul apă stătută la flori, pentru că mai zboară din clor. Şi pe urmă sunt multe alte secrete. Important e cum alegi ingredientele. Carnea se fierbe în funcţie de tipul de carne cumpărat şi aici trebuie să ştii să cumperi materia primă, iar eu sunt campion mondial la aşa ceva, spune Chef Cătălin Scărlătescu.

Mod de preparare ciorbă de burtă – rețetă Lucian Țilea

Rețeta de ciorbă de burtă pentru 15 porții. Ai nevoie de: picior de vită 700 gr, picior porc 1 kg, morcovi 150 gr (2 bucăți), țelină 200 gr (o jumătate), cartofi 400 gr (4 bucăți), ceapă 250 gr (3 bucăți), usturoi 200 gr (4 căpățâni), 10 ouă (gălbenușuri), smântână — o cutie, sare 80 gr, oțet 40 ml, burtă de vită 1,4 kg.

Se pun la fiert trei-patru felii de picior de vită (700 gr) în oala de 10 litri, cu trei sferturi apă. Când carnea și măduva se desprind de pe oase, se scot oasele, se aruncă și se strecoară zeama rămasă. În aceeași oală de 10 litri se pun la fiert cinci-șase felii de picior de porc (1 Kg) cu trei sferturi apă. Când carnea și măduva se desprind de pe oase, se scot oasele și se aruncă, se strecoară zeama rămasă.

Ciorbă de burtă a la Cătălin Scărlătescu. Ingredientele secrete pe care le pune bucătarul de la Antena 1

Ciorbă de burtă a la Cătălin Scărlătescu. Ingredientele secrete pe care le pune bucătarul de la Antena 1

Rețetă de desert: cea mai simplă prăjitură cu biscuiți

Într-o oală de 15 litri se spală bine şi se adaugă zeama strecurată de vită şi de porc în care mai punem doi morcovi întregi (150 gr), o jumătate de ţelină (200 gr), 4 cartofi (400 gr) curăţaţi de coajă şi netăiaţi şi trei cepe (250 gr) curăţate întregi. După fierbere, când pot fi pătrunse uşor cu furculiţa, legumele se scot, se scurg şi se pasează la blender. Pasta care rezultă se pune în zeama rămasă în oală, spune Lucian Țilea, proprietarul Cramei Terente din Brăila.

Se curăţă 4 căpăţâni de usturoi (200 gr), se zdrobesc căţeii cu zdrobitorul, pasta rezultată se pune în strecurătoare şi se trece zeama din oală prin strecurătoare peste pastă înapoi în oală, până când pasta de usturoi devine gelatinoasă, uşor verzuie.

Într-un bol se separă 10 gălbenuşuri de ou şi se bat până se transformă într-o cremă. Albuşurile rămase se pot păstra înainte sau după fierbere pentru ornat diferite salate. La crema de gălbenuşuri obţinută se adaugă 900 ml de smântană şi se amestecă cu mixerul până devine omogenă.

Cum prepari burta de vită pentru ciorbă

Într-o oală de 5 litri se pune 1,4 kg de burtă curăţată şi fiartă dinainte şi apă rece cât să acopere carnea. Se fierbe în clocot până carnea se poate pătrunde uşor cu furculiţa. Se strecoară burta fiartă şi se lasă la scurs 10 minute. Zeama se aruncă.

Comments are closed.