Știri

UPDATE/ Cod roșu de vijelii cu grindină! Mesaj Ro-alert: Rămâneți în locuință!

UPDATE/ Este cod roșu de vijelii și grindină în mai multe localități din județul Iași. Este vorba despre: Strunga, Ion Neculce, Butea, Oțeleni și Alexandru I. Cuza. Codul expiră la ora 18.10.

Meteorologii anunță vijelie cu rafale de peste 90-100 km/h, grindină, descărcări electrice frecvente, averse torențiale ce vor cumula 25-35 l/mp.

Au fost emise și mai multe coduri portocalii de averse torențiale, vijelii, grindină și descărcări electrice.

Cod portocaliu: județul Botoșani, județul Constanța și județul Bacău.

Autoritățile au emis un mesaj RO-alert valabil pentru județul Iași. Oamenii sunt sfătuiți să evite deplasările și să ia măsuri de autoprotecție, să rămână în locuințe și să stea departe de ferestre și uși.

Stați departe de copaci, semne de circulație, linii de electricitate și alte obiecte. Acolo unde este posibil, mutați animalele într-un loc sigur, transmite ISU Iași.

Știrea inițială. Atenționare meteorologică tip cod galben de disconfort termic ridicat. Un nou mesaj de vreme severă emis de specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie. În zilele de 4 și 5 august, meteorologii anunță că cod galben de disconfort termic ridicat în zona de sud și de sud-est a țării.

Mesaj nou de vreme severă din partea meteorologilor

Potrivit meteorologilor, în sudul și sud-estul țării, disconfortul termic se va accentua și local va fi caniculă, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Miercuri, 4 august, temperaturile maxime se vor situa între 32 și 36 de grade, iar joi, 5 august, temperaturile maxime se vor situa între 34 și 39 de grade.

În același timp, minimele termice, în marea lor majoritate, nu vor coborî sub 20 de grade.

Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată

Tot miercuri, 4 august, ANM a emis un cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată. Atenționarea este valabilă în intervalul 4 august, ora 12:00 – 5 august, ora 06:00.

În intervalul menționat, în Moldova, în cea mai mare parte a Munteniei și local la munte și în Dobrogea vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor depăși pe alocuri 25-45 l/mp.

Meteorologii anunță că fenomene de instabilitate atmosferică se vor semnala pe arii restrânse și în restul teritoriului.

Trebuie să știți că este în vigoare și o informare meteorologică de instabilitate atmosferică accentuată pentru intervalul 5-7 august, 12.00-10.00.

ANM atrage atenția că în acest interval, începând dinspre sud-vest, instabilitatea atmosferică va cuprinde cea mai mare parte a teritoriului. Vor fi perioade cu averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină.

De asemenea, cantităţile de apă vor depăși pe intervale scurte sau prin acumulare 20-40 l/mp și izolat 50-60 l/mp.

Comments are closed.