Știri

Cod galben de vreme rea! Vânt, ploi și descărcări electrice în cea mai mare parte din țară

Meteorologii au emis două noi avertizări de instabilitate atmosferică accentuată.

Prognoza meteo pentru vineri, 11 iunie

Vremea se va menţine în general instabilă. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate, mai ales după-amiaza şi seara, când se vor semnala averse şi descărcări electrice în zonele de deal şi munte, local în sud, centru, est şi nord-est şi doar pe arii restrânse în rest.

Ploile vor avea şi caracter torenţial, iar pe alocuri se vor acumula cantităţi însemnate de apă (peste 25…35 l/mp). Izolat va cădea grindină, iar mai ales în timpul ploilor vor fi intensificări ale vântului şi vijelii. Temperaturile maxime se vor încadra între 20 şi 29 de grade, iar cele minime între 8 şi 18 grade. Dimineaţa şi noaptea, pe suprafeţe mici se va forma ceaţă. Presiunea atmosferică nu va avea variaţii semnificative.

Prima a intrat în vigoare joi la ora 10.00, iar a doua – codul galben intră în vigoare de la orele 12.00. Ploile pun stăpânire pe țara noastră și vin însoțite de vânt puternic, descărcări electrice și izolat grindină.

Cod galben de vreme rea în România

Specialiștii ANM au emis o informare meteo valabilă în intervalul 10 iunie, ora 12.00 – 13 iunie, ora 23.00. Sunt vizate manifestări de instabilitate atmosferică.

În intervalul menționat, vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii și, izolat, grindină.

Aceste fenomene se vor semnala în zilele de joi, vineri și sâmbătă, 10, 11 și 12 iunie, îndeosebi după-amiaza și seara, în zonele de deal și de munte, precum și în sudul și centrul teritoriului.

Potrivit prognozei, începând din noaptea de sâmbătă spre duminică (12/13 iunie), aria ploilor însemnate cantitativ se va extinde treptat dinspre nord-vest și va cuprinde toate regiunile.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 15…20 l/mp și, pe arii restrânse, 25…50 l/mp.

Cod galben de ploi în România

Joi, 10 iunie, de la orele 12.00 intră în vigoare un cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată care este valabil până la orele 23.00.

Specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie, anunță că pe parcursul zilei de joi, 10 iunie, în Oltenia, Maramureș, nordul Moldovei, local în Muntenia și în Transilvania, precum și în zonele de munte, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice, vijelii și grindină.

De asemenea, potrivit avertizării tip cod galben, în intervale scurte de timp cantitățile de apă vor depăși 25-30 l/mp și izolat 40 l/mp.

De la începutul acestei săptămânii, ANM a emis mai multe informări meteo de vreme rea și coduri galbene ce semnalează ploi, vânt puternic, vijelii și grindină.

Comments are closed.