Știri

Cod galben valabil pentru jumătate din țară. Vijelii și grindină până vineri

ANM a emis o informare meteorologică și un cod galben care vizează manifestări de instabilitate atmosferică. Ambele avertizări intră în vigoare miercuri, 9 iunie, de la orele 12.00.

Informare meteo de instabilitate atmosferică

Informarea este valabilă de miercuri, 9 iunie, ora 12.00 până vineri, 11 iunie, orele 23.00.

Potrivit specialiștilor Administrației Naționale de Meteorologie, în intervalul menționat, vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii și, izolat, grindină.

Aceste fenomene se vor semnala îndeosebi în zonele de deal și de munte, precum și în sudul, centrul și estul teritoriului.

De asemenea, în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 15-20 l/mp și, pe arii restrânse, 25-50 l/mp.

Cod galben miercuri, 9 iunie, până la orele 22.00

La orele 12 intră în vigoare și un cod galben care anunță instabilitate atmosferică temporar accentuată. Codul galben expiră tot astăzi, la orele 22.00.

Pe parcursul zilei de miercuri, 9 iunie, în Oltenia, vestul și nordul Munteniei, Dobrogea, local în Transilvania, precum și în zona Carpaților Meridionali și de Curbură vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice, vijelii și grindină.

Totodată, meteorologii anunță că în intervale scurte de timp cantitățile de apă vor depăși 25-30 l/mp și izolat 40 l/mp.

Conform ANM, instabilitatea atmosferică va fi accentuată și la sfârșitul acestei săptămâni.

Prognoza meteo pentru luna iunie

Potrivit prognozei meteo pentru următoarele două săptămâni, nu vom scăpa de ploi, cu descărcări electrice și grindină nici în perioada următoare. Luna iunie este atipică anul acesta, cu temperaturi mai scăzute, fluctuații mari de temperatură și precipitații abundente.

Instabilitatea atmosferică se va manifesta în cea mai mare parte a țării. Vor fi înorări temporar accentuate, descărcări electrice și vânt puternic.

Vor fi și episoade cu grindină, izolat, și vijelii mai intense în sud, sud-vest, centru şi sud-estul teritoriului. Temperaturile maxime se vor încadra între 20 şi 28 de grade, cu cele mai ridicate valori în Banat şi Crişana.

Comments are closed.