Știri

Cod portocaliu și cod galben emis de ANM. Județele vizate de ploi abundente

Vremea rea persistă în țara noastră. Meteorologii au emis două coduri de vreme severă. Un cod portocaliu și un cod galben care intră în vigoare joi, 27 mai 2021, și este valabil până vineri, respectiv sâmbătă.

Cod portocaliu de ploi abundente

Codul portocaliu intră în vigoare joi, 27 mai, de la orele 16.00 și este valabil până vineri, 28 mai, la orele 21.00. Meteorologii anunță ploi abundente în mai multe zone din țară.

Este vorba despre județele Mehedinți, Dolj, Gorj, Vâlcea, Olt, Argeș, Teleorman, Sibiu, Brașov, Covasna, Harghita, Suceava, Neamț, Botoșani, precum și în zona de munte a județelor Caraș-Severin, Hunedoara, Alba și Bacău.

Vor fi perioade cu ploi abundente și în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă ce vor depăși local 40…50 l/mp și pe arii restrânse 60…70 l/mp.

La altitudini de peste 2000 m, ploile vor determina topirea și cedarea apei din troienele de 70…90 cm, încă existente pe crestele Carpaților Meridionali.

Cod galben de instabilitate atmosferică

Tot joi, 27 mai, intră în vigoare și un cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată. Codul galben este valabil în intervalul 27 mai 0rele 12.00- 29 mai orele 10.00.

Specialiștii ANM anunță că în intervalul menționat, în zona Munților Banatului, a Carpaților Meridionali și Orientali, în Oltenia și local în Muntenia, Transilvania și nordul Moldovei, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, vijelii, grindină și averse ce vor avea și caracter torențial.

Cantitățile de apă vor depăși 25…35 l/mp și pe arii restrânse 40 l/mp.

Conform prognozei, astfel de fenomene se vor semnala şi în restul teritoriului, dar pe suprafeţe mai mici şi pentru intervale scurte.

Prognoza meteo iunie 2021

În iunie, temperaturile se vor apropia de normalul pentru această perioadă. În prima săptămână din lună, cantitățile de precipitații vor fi local excedentare în nord-est și centru, dar și ușor deficitare în sud-vest. Potrivit prognozei, în restul teritoriului, temperaturile vor fi apropiate de cele normale pentru această data din calendar.

Comments are closed.