Știri

Moment istoric: S-a decis acordarea statutului de candidat UE pentru Ucraina și Moldova

Președintele Consiliului European a anunțat, joi, 23 iunie, că s-a ajuns la un consens privind statutul de candidat UE pentru Ucraina și Moldova. Acesta a precizat că este ”un moment istoric”. Menționăm faptul că preşedintele Klaus Iohannis participă, joi şi vineri, la reuniunile liderilor din Uniunea Europeană şi Balcanii de Vest, la Consiliul European şi la Summitului Euro în format extins, care vor avea loc la Bruxelles.

Moment istoric! Decizia Consiliului European cu privire la Ucraina și Republica Moldova

Este oficial! Consiliul European a aprobat statutul de candidat UE pentru Ucraina și Republica Moldova. Anunțul acordării statutului de candidat UE pentru Ucraina și Moldova a fost transmis atât în limba ucraineana cât și în română.

Reamintim faptul că Ucraina a depus cererea de aderare la Uniunea Europeană pe 28 februarie 2022, la 4 zile după izbucnirea războiului. Atunci, atât  Comisia Europeană, cât și Parlamentul European au emis avize favorabile.

Am căzut de acord. Consiliul European tocmai a decis să acorde statut de candidat Ucrainei și Republicii Moldova. Un moment istoric. Este un pas important pe drumul vostru către Uniunea Europeană. Felicitări Volodimir Zelenski și Maia Sandu, precum și popoarelor celor două țări. Viitorul nostru este împreună, a transmis Charles Michel.

Totodată, Georgiei i se va acorda același statut odată ce Tbilisi va îndeplini o serie de condiții.

Ce reprezintă pentru Ucraina statutul de candidat la UE

Ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a declarat că statutul de candidat pentru țara sa va „trasa o linie sub decenii de ambiguitate și o va încrusta în piatră că Ucraina este în Europa, nu o parte din lumea rusă”.

De asemenea, ambasadorul Ucrainei la UE, Zevolod Șențov, a declarat la începutul acestei săptămâni că Uniunea Europeană a acționat cu „viteza fulgerului”, confirmându-și standardele.

În același context, președintele Consiliului European a declarat că forul a decis să recunoască perspectiva europeană a Georgiei și este pregătit să acorde statutul de candidat după ce vor fi abordate prioritățile restante.

Comments are closed.