Știri

Cresc amenzile pe litoralul românesc. Care sunt turiștii aflați în vizorul autorităților

Amenzi mai mari pentru turiștii care nu respectă regulile pe litoralul românesc. Din 22 mai s-a dat start programului Litoralul pentru toți, data de la care turiștii dornici să vadă marea se pot caza în hotelurile din stațiunile de la Marea Neagră. Minivacanța de 1 mai a fost un succes pentru hotelieri, dar distracția la marea abia de acum începe. Autoritățile atrag atenția asupra unor reguli care trebuie respectate pe litoral.

Cresc amenzile pe litoralul românesc

Turiștii care sunt atrași de plajele sălbatice de pe litoral trebuie să știe că amenzile pentru camparea ilegală în aceste zone ar putea să crească cu până la 800%. În ultimii ani, plajele sălbatice de la Corbu și Vadu, care fac parte din rezervația biosfera Deltei Dunării, au fost tot mai de interes în rândul turiștilor. Aceștia vin cu mașini, rulote și corturi și campează ilegal poate și pentru că amenzile sunt foarte mici. 35 de lei este amenda la momentul actual, iar dacă este plătită în 14 zile, ea scade la jumătate.

Cresc amenzile pe litoralul românesc. Care sunt turiștii aflați în vizorul autorităților

Acesta este motivul pentru care autoritățile și-au propus să majoreze amenda pentru campare ilegală pe plajele sălbatice din România, cu până la 800%. Noile amenzi ar putea fi aplicate de anul viitor, după cum urmează: sancțiuni pentru campare, între 3000 și 6000 de lei.

Amenzile pentru accesul fără permis cu ambarcațiuni și mașini vor fi de la 1000 de lei la 5000 de lei pentru persoane fizice, și până la 15.000 de lei pentru persoanele juridice.

Citește și: Începe Programul Litoralul pentru Toți. Cu câți lei te poți caza pentru o noapte

Ce a descoperit ANPC în urma controalelor de pe litoral

A venit vara și odată cu temperaturile mari a crescut interesul turiștilor pentru litoral. O parte dintre agenții economici și-au început activitatea, motiv pentru care comisarii ANPC au efectuat controale pentru a afla cât de bine pregătiți sunt aceștia pentru primirea turiștilor. Primele controale pe litoral din acest an au avut loc la finalul lunii aprilie, când ANPC a organizat în premieră, campania de prevenție și consiliere a operatorilor economici care activează pe litoral înainte de 1 mai.

În urma controalelor, președintele ANPC a declarat că toți operatorii economici au fost receptivi și promit un sezon sigur pentru turiști.

Nu s-au dat amenzi, dar au fost câteva situații în care operatorii economici nu erau pregătiți pentru interacțiunea cu turiștii. Controalele continuă începând cu 1 iunie 2022, a anunțat președintele ANPC, Horia Constantinescu.

Și inspectorii de la Garda de Mediu au efectuat controale pe litoral, ocazie cu care au constatat că 98% dintre șantierele de pe litoral nu respectă legislația de mediu. Cele mai multe probleme sunt legate de gestionarea deşeurilor, lipsa infrastructurii privind prevenirea dispersiei particulelor în suspensie şi lipsa evidenţelor privind gestiunea deşeurilor.

Comments are closed.