Știri

Creșele vor fi arondate grădinițelor. Noutăți de la 1 septembrie 2021

Noutăți de la 1 septembrie 2021. Începând cu această dată, creșele vor fi arondate grădinițelor administrate de către autoritățile locale, iar asta înseamnă că elevii care vor merge la creșă vor avea educatoare cu specializare în educația antepreșcolară.

De la 1 septembrie creșele vor fi arondate grădinițelor

Creșele vor fi arondate grădinițelor la cererea autorităților locale care le vor putea ajuta cu finanțare suplimentară față de ce primesc aceste instituții de la nivel central.

Arondarea ar urma să fie finalizată până la data de 1 octombrie 2021.

Potrivit unei metodologii stabilite de Ministerul Educației, se dorește ca pe viitor, copiii între 11 luni și 3 ani, să înceapă educația încă din creșe.

Începând cu anul școlar 2021-2022, creșele sunt arondate, la solicitarea consiliilor locale, prin decizie a inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, unităților de învățământ preșcolar cu program prelungit, cu personalitate juridică, se arată în proiect.

În crește vor fi angajate educatoare care să se ocupe de educația copiilor de la vârste fragede. Ministerul Educației și-a propus ca aceste crește să nu mai fie doar locul în care părinții își lasă micuții să se joace, să mănânce și să doarmă cât ei sunt plecați la muncă. Se are în vedere și componenta educațională, pentru că, anii copilăriei sunt cruciali în dezvoltarea inteligenței, a comportamentelor sociale, precum și a caracterului.

Marea majoritate a părinților care își trimit copiii la creșă lucrează și nu pot să renunțe la serviciu pentru a beneficia de concediul maternal/paternal legal de un an, pe de o parte, pentru că suma primită este foarte mică în raport cu nevoile lor și, pe de altă parte, pentru că și-ar putea pierde, au precizat reprezentanții Ministerului Educației.

La acest moment în România, numărul creșelor este în creștere. Marea lor majoritate sunt în mediul urban, fiind vorba despre creșe de stat. În anul școlar 2019-2020 au funcționat 369 de creșe, iar în total au fost înscriși 22.506 de copii.

Comments are closed.