Știri Sănătate

Cum îți măsori pulsul. Iată valorile normale ale ritmului cardiac care arată că ești bine

Tu știi să îți măsori pulsul? Acesta este un indicator foarte important al stării de sănătate. Aflând care sunt valorile pulsului tău știi dacă inima ta bate normal, sau dacă ar trebuie să faci niște investigații suplimentare. Pulsul este unul dintre cei mai cunoscuți termeni medicali reprezentând o măsură crucială a ritmului cardiac.

Cum se măsoară corect pulsul

Poți măsura pulsul tău sau pulsul celor dragi foarte simplu, în intimitatea casei. Ai nevoie de un aparat special, sau pur și simplu de un ceas, și de puțină practică.

Pulsările sunt resimțite în anumite puncte ale corpului, unde arterele mai mari se situează mai aproape de piele. Cele mai indicate zone pentru măsurarea pulsului sunt încheieturile mâinilor, dar există și alte zone folosite pentru identificarea pulsului: interiorul cotului, zona inghinală, la tâmplă și în spatele genunchilor.

Ce trebuie să faci, concret, ca să măsori pulsul: Întoarce mâna, astfel încât să fie cu palmele în sus. Folosește-ți cealaltă mână pentru a așeza ușor două degete pe antebraț, în jos de la pliul încheieturii și aproximativ un centimetru de la baza degetului mare.

Atunci când poziția este corectă, ar trebui să simți pulsul inimii care bate. Pulsul poate fi găsit și pe gât folosind două degete într-un mod similar.

După ce ai găsit pulsul, ai nevoie de un ceas cu cronometru. Numără bătăile inimii în decursul a 60 de secunde. Adulții vor avea o frecvență cardiacă în repaus între 60 și 100 de bătăi pe minut.

Care este pulsul (ritmul cardiac) ideal în funcție de vârstă

Iată care sunt valorile pulsului ideale pentru un adult în funcție de vârsta acestuia:

20 de ani: 100-170 bătăi/minut
30 de ani: 95-162 bătăi/minut
35 de ani: 93-157 bătăi/minut
40 de ani: 90-153 bătăi/minut
45 de ani: 88-149 bătăi/minut
50 de ani: 85-145 bătăi/minut
55 de ani: 83-140 bătăi/minut
60 de ani: 80-136 bătăi/minut
65 de ani: 78-132 bătăi/minut
70 de ani: 75-128 bătăi/minut

Este foarte important să vă adresați de urgență medicului în cazul în care vă măsurați pulsul și constatați că valorile acestuia se mențin peste 100 de bătăi pe mint, pentru că asta indică o tahicardie, la fel și dacă aveți sub 60 de bătăi pe minut, adică o bradicardie (un puls mic).

Comments are closed.