Știri

Cum rămâne cu amenzile pentru nepurtarea măștii de protecție. Cine va plăti

După decizia CCR care a decis neconstituționalitatea ordonanței de urgență prin care a fost impusă obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice deschise, apare întrebarea ce au de făcut cei care care au primi amenzi pentru nerespectarea acestei legi.

Ce se întâmplă cu amenzile pentru nepurtarea măștii de protecție

Din nefericire, cei care au primit amenzi pentru că nu au purtat masca de protecție în spațiile deschise, și au plătit aceste amenzi, nu își vor mai recupera banii.  Pe de altă parte, timpul nu este pierdut pentru românii care nu au achitat amenzile. Aceștia vor reuși să scape și de somații, dar și de penalizări.  Un avocat a explicat la Antena 3 tot ce trebuie să știe persoanele vizate de noile măsuri.

Vor fi cei care au plătit deja amenzile și nu au contestat în instanță acele amenzi aberante și dovedite și neconstituționale, și bineînțeles că nu își vor putea recupera banii. Din câte am înțeles oficialitățile statului au spus că dacă vrem banii înapoi trebuie să îi dăm în judecată. Este clar că dacă nu vom avea parte de o OUG, dar să nu fie una la fel ca asta care tocmai a fost declarată neconstituțională, banii românilor vor rămâne în bugetele statului, a declarat la Antena 3 avocatul Adrian Cuculis.

Citește și: Decizie CCR definitivă și obligatorie: masca de protecție în exterior este neconstituțională

Acesta a precizat că românii care nu au apucat să conteste procesele verbale și nici nu le-au plătit vor fi executați silit, chiar dacă amenzile sunt declarate neconstituționale.

Reamintim faptul că judecătorii Curții Constituționale a României au stabilit că ordonanța de urgență prin care a fost instituită obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice deschise este neconstituțională.

Deocamdată nu se schimbă nimic. Urmează ca motivarea deciziei Curții Constituționale să fie publicată în Monitorul Oficial.

Alexandru Rafila: folosirea măștii de protecție nu este o restricție, ci o măsură de bun simț

La aflarea deciziei CCR, Ministrul Sănătății a declarat că folosirea măștii de protecție nu este o restricție, ci o măsură de bun simț. El i-a sfătuit pe români să continue să o folosească și în exterior pentru că s-a dovedit eficientă pentru limitarea răspândirii virusului.

În continuare, masca de protecție este obligatorie în spaţiile închise, în mijloacele de transport în comun, în pieţele închise, toate aceste situații fiind reglementate de Legea 55.

Comments are closed.