Știri Sănătate

Cum se obține certificatul digital european Covid-19. Cât este valabil acest document

Pandemia continuă să ne dea bătăi de cap, deși situația pare să fie mai bună în majoritatea statelor. A început sezonul vacanțelor și autoritățile s-au gândit la toate măsurile pentru o vară mai bună. Certificatul digital european este documentul mult așteptat, care să ne scape de carantină și să ne asigure un sejur plăcut.

De unde descărcăm certificatul european covid

Certificatul european covid-19 este unul dintre cele mai importante documente ale acestui moment. Pentru a ne asigura că vom avea o vacanță sau o călătorie plăcută, certificatul nu trebuie să ne lipsească. Acesta va dovedi fie că am trecut prin boală, că avem imunitate, fie că ne-am vaccinat sau că avem un test negativ la boală. Totul se rezumă la un cod QR, care va fi scanat și va facilita trecerea la frontieră.

Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a anunțat că de la data de 1 iulie putem face rost de certificat. El a spus că marți a fost adoptată și Ordonanța de Urgență cu toate reglementările și că vor exista și mai multe modalități prin care cetățenii vor putea ajunge în posesia documentului. În principal, poate fi descărcat de pe site-ul: certificat-covid.gov.ro

De asemenea, acest act important va putea fi luat și de la direcțiile de sănătate publică, de la medicii de familie, pentru a facilita accesul românilor la acesta, având în vedere că nu mulți se pricep la tehnologie. Pentru probleme și situații neprevăzute, se va organiza și un call center la care românii pot apela pentru a primi ajutorul necesar.

Cât este valabil certificatul

În schimb, cât timp este valabil un certificat emis pentru o persoană diferă de la caz la caz. Certificatele sunt valabile astfel:

  • Certificat de vaccinare: pentru persoanele vaccinate: până la 30 iunie 2022
  • Certificat de vindecare: pentru persoanele care au trecut prin boală, sunt valabile 180 de zile de la data primului rezultat pozitiv la testul pentru Sars-Cov-2, înegistrat în platforma informatică Corona-forms
  • Certificat de testare: valabile 24 sau 72 de ore de la efectuarea testului pentru Sars-Cov-2, în funcție de tipul de test efectuat.

Autoritățile din alte state nu pot impune restricții suplimentare pentru cei care dețin un certificat. Cât despre cei care nu-l au, sunt liberi să călătorească, atâta timp cât se supun regulilor impuse de statele către care merg.

Comments are closed.