Știri

Cum se va face egalizarea vârstei de pensionare a femeilor cu bărbații. Raluca Turcan a clarificat tot

Egalizarea vârstei de pensionare este un subiect intens mediatizat, în perioada aceasta, în România. În contextul în care s-a vehiculat că această egalizare se va face forțat, Ministrul Muncii a ținut să facă precizări prin care să clarifice acest subiect. Raluca Turcan a explicat cum se va face egalizarea vârstei de pensionare.

Egalizarea vârstei de pensionare nu se va face forțat, spune Raluca Turcan

Ministrul Muncii a subliniat faptul că egalizarea vârstei de pensionare se va face treptat, prin măsuri stimulative. Raluca Turcan a declarat că egalizarea forțată a vârstei de pensionare este o manipulare mediatică și a explicat graficul creșterii vârstei de pensionare la femei.

Potrivit Ministrul Muncii, există un grafic al creșterii vârstei de pensionare la femei până în anul 2030, când acestea se vor pensiona la 63 de ani. Conform unei decizii a Curții Constituționale, este inechitabil ca femeile să iasă din câmpul muncii mai devreme decât bărbații, în condițiile în care speranța de viață în cazul lor este mai mare decât ce a bărbaților.

România se află, în materie de vârstă a pensionării pentru femei, într-un grafic de creștere până în 2030, la vârsta de 63 de ani. Așa e graficul asumat în legislația actuală. De asemenea, avem o decizie a Curții Constituționale care spune foarte clar că este neconstituțional și inechitabil ca femeile să se pensioneze mai devreme decât bărbații, în condițiile în care speranța de viață la bărbați mai mică față de speranța de viață la femei, a precizat Raluca Turcan.

Ce se întâmplă, de fapt, cu vârsta de pensionare

Zilele trecute, Guvernul României a aprobat proiectul de lege care prevede creșterea opțională a vârstei de pensionare la 70 de ani, precum și eliminarea cumulului pensiei cu salariul la bugetari.

Potrivit actului normativ, persoanele care își desfășoară activitatea în baza unui contract individual de muncă, a unui raport de serviciu sau a unui act de numire în funcție, după caz, și care îndeplinesc condițiile de pensionare pot continua activitatea, la cerere, până la împlinirea vârstei de 70 de ani.

Comments are closed.