Știri

Cum va funcționa Guvernul Ciucă care are două ministere noi. Lista finală a miniștrilor

După trei luni de criză politică, România are din nou un guvern în fruntea căruia este Nicolae Ciucă, militar de carieră. Partidele au stabilit lista finală a miniștrilor pe care îi trimit în Guvernul Ciucă și este important de menționat că sunt schimbări mari față de guvernul anterior.

Guvernul Ciucă va avea două noi ministere

Prima și cea mai importantă schimbare pe care o aduce noul guvern condus de Nicolae Ciucă este reprezentată de cele două noi ministere: ministerul pentru IMM-uri și Turism și ministerul Tineretului și Familiei.

Executivul va avea 20 de ministere la care se adaugă și funcția de secretar general al guvernului. Important de menționat este că PSD va avea nouă ministere, precum și secretariatul general al guvernului, în timp ce PNL va avea opt ministere, iar UDMR – trei ministere.

Noul Guvern al României se prezintă în felul următor: premier- Nicolae Ciucă, vicepremier – Kelemen Hunor, vicepremier – Sorin Grindeanu.

O altă noutate cu care vine acest guvern este sistemul de rotativă stabilit de liderii celor trei partide. În acest sistem intră premierul și trei ministere: Finanțe, Justiție și Transporturi.

Cu alte cuvinte, din 2023, guvernul Ciucă va avea un nou premier, de data aceasta, de la PSD, în timp ce PNL-ul va prelua ministerul Finanțelor și ministerul Transporturilor. Ministerul Justiției va fi, de asemenea, preluat de PSD.

Cine sunt miniștrii din Guvernul Nicolae Ciucă

Partidul Social Democrat va avea nouă ministere, fiind urmat de PNL cu opt ministere, și de UDMR care va avea doar trei ministere. În total vor fi 20 de ministere la care se adaugă și funcția de secretar general al guvernului.

Iată cine sunt miniștrii din Guvernul Ciucă:

Din partea PSD: Ministerul Finanțelor: Adrian Câciu, Ministerul Apărării: Vasile Dîncu, Ministerul Transporturilor: Sorin Grindeanu, Ministerul Muncii: Marius Budăi, Ministerul Tineretului și Familiei: Gabriela Firea, Ministerul Culturii: Lucian Romașcanu, Ministerul Economiei: Marius Humelnicu, Ministerul Sănătății: Alexandru Rafila, Ministerul Agriculturii: Adrian Chesnoiu.

Din partea PNL: Ministerul Justiției – Cătălin Predoiu, Ministerul Fondurilor Europene – Dan Vîlceanu, Ministerul Energiei- Virgil Popescu, Ministerul de Interne- Lucian Bode, Ministerul de Externe- Bogdan Aurescu, Ministerul Educației – Sorin Cîmpeanu, Ministerul Digitalizării – Florin Roman, Ministerul IMM-urilor și Turismului – Constantin Cadariu.

Din partea UDMR: Ministerul Dezvoltării: Cseke Attila, Ministerul Mediului: Tanczos Barna și Ministerul Sportului: Eduard Novak.

În cursul zilei de marți, 23 noiembrie, premierul desemnat, Nicolae Ciucă va depune la Parlament lista de miniștri și programul de guvernare.

Comments are closed.