Știri

Cum vor funcționa universitățile din toamnă. Ministrul Educației a făcut anunțul mult așteptat

Pe 13 septembrie începe școala, dar ce se întâmplă cu universitățile din România? Studenții așteaptă să revină la cursuri, mai ales că a fost un an dificil, fără precedent, în care cursurile s-au făcut mai mult online, date fiind condițiile. Ministrul Educației a anunțat că universitățile din țară vor decide pe cont propriu cum se vor desfășura cursurile pentru studenți în noul an universitar.

Cum vor funcționa universitățile din această toamnă

Pe fondul discuțiilor despre noul an școlar, Ministrul Educației a anunțat că nu există nicio noutate în ceea ce privește modul de funcționare a universităților. Cu alte cuvinte, fiecare universitate va decide pe cont propriu cum vor fi organizate cursurile în noul an universitar.

Sorin Cîmpeanu a enunțat criteriile pe baza cărora vor fi luate decizii în privința mediului universitar. Ministrul Educației a apreciat că este greu de monitorizat în ce măsură sunt respectate regulile sanitare de către studenții cazați în căminele studențești.

Decizia rămâne la latitudinea fiecărei universități, a subliniat Sorin Cîmpeanu.

Luăm în calcul și consultarea tuturor universităților. Am primit deja o serie de propuneri, dar fiind timp, fac apel la bunăvoința doamnei ministru, dacă se vor impune doar pentru universități condiții specifice, care să faciliteze procesul didactic în rândul studenților, noi avem disponibilitatea să actualizăm ordinul de ministru, dacă se simte nevoia unor prevederi suplimentare pentru mediul universitar, a declarat Sorin Cîmpeanu.

În ceea ce privește mediul școlar, este sigur că elevii se vor întoarce la ore cu prezență fizică. Clopoțelul va suna peste fix două săptămâni, adică luni, 13 septembrie. Cu mic, cu mare, copiii sunt așteptați să-și reia locul în bănci și să deschidă o nouă filă din capitolul școală.

Potrivit calendarului publicat de Ministerul Educației, semestrul I va avea 14 săptămâni de cursuri, în perioada 13 septembrie – 22 decembrie 2021. Semestrul al II-lea va avea 20 săptămâni de cursuri, dispuse în intervalul 10 ianuarie 2022 – 10 iunie 2022.

O noutate de anul acesta este includerea programului Școala Altfel, în perioada 8- 14 aprilie, interval în care se pot organiza fazele naționale ale olimpiadelor școlare.

Precizăm faptul că până acum, perioada organizării programului Școala Altfel era la latitudinea fiecărei conduceri de unități școlare.

Comments are closed.