Știri

Curs valutar 16 septembrie. Euro este într-o creștere continuă

În ultima vreme, euro s-a aflat într-o creștere continuă și se pare că la fel s-a întâmplat și azi cu moneda unică europeană. Vezi la ce valoare a ajuns euro astăzi, 16 septembrie, dar și celelalte monede importante ale lumii. Află cursul valutar al monedelor care te interesează.

Euro crește pe 16 septembrie

Euro este într-o creștere continuă în ultima perioadă. De la începutul acestei săptămâni, valuta a înregistrat trei aprecieri consecutive și se apropie de cursul maxim al acestui an. Astăzi, euro a atins valoarea de 4,9482 lei, crescând față de ieri, când ajunsese la 4.9481 lei.

Indicele ROBOR la 3 luni a stagnat la 1,61%, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).  Același lucru s-a întâmplat și cu Indicele ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor pentru credite ipotecare. Acesta a stagnat la valoarea de 1,74 %.

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a decis la data de 12 mai menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,25 la sută pe an, o veste bună pentru români.

Când atinge euro valoarea de 5 lei

Euro a atins pe 7 septembrie 2021 cel mai mare nivel din istorie, în faţa leului, la cursul BNR (4,9488 lei). Euro a depăşit săptămâna trecută, pe piaţa interbancară, pragul de 4,95 lei. Aceste valori îi fac și mai mult pe specialiști să creadă că moneda unică europeană va atinge valoarea de 5 lei în viitorul apropiat.

Specialiștii spun că leul va continua să se deprecieze în fața euro, monedă ce va crește continuu. În următoarele șase luni, maxima prevăzută este de 4,98, semn că finalul acestui an găsește moneda unică europeană cu valoarea sub 5 lei. Aceasta va fi depășită în cel mult un an, pentru că inflația este și ea pe un trend de creștere.

„Cursul s-a depreciat puţin. Practic a continuat trendul de depreciere început săptămâna trecută. Anticipaţiile CFA România sunt că deprecierea va continua, şi pentru orizontul de 12 luni este de 5,04 lei pentru un euro, iar pentru orizontul de 6 luni este de 4,98 de lei pentru un euro. Cursul de schimb euro-leu închide anul acesta sub 5 lei, urmând ca anul viitor să depăşească 5 lei. Ce determină lucrul acesta? Pe de o parte este inflaţia, care este mai mare decât cea din zona euro, precum şi dezechilibrele macro la nivelul României, în special cele de cont curent”, a declarat Adrian Codirlaşu, pentru AGERPRES.

Comments are closed.